Spring naar de content

Duidelijk. Ketchupboer Heinz martelt geen dieren

Kamervragen; er worden duizenden per jaar gesteld. Een beetje politiek redacteur leest ze uiteraard allemaal. Sommigen van die vragen zijn soms een beetje onduidelijk. Het is dan zoeken naar het motief van de vragensteller. Enfin, de vragen van Thieme/Ouwehand (uw referentie in dezen: AH 2955 2011Z11753) zijn beantwoord: ketchupboer Heinz doet niet aan dierproeven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Goed nieuws voor de Nijmegenaren vorige maand: ketchupfabrikant Heinz opent in 2013 een ‘Europees onderzoekscentrum’ in Nijmegen. Historisch wegens ‘de grootste investering in innovatie in de 140-jarige historie, en om het grootste onderzoekscentrum buiten de Verenigde Staten’. Maar dat zinde de Partij voor de Dieren dus niet.

Want het stoort Dierenpartijvoorvrouw Marianne Thieme dat er flink is ‘gelobbyd’ om het onderzoekscentrum naar Nijmegen te halen. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) ziet daar echter geen problemen: “Vanzelfsprekend zet het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) zich in om bedrijven als Heinz te overtuigen van de kracht van Nederland als vestigingsplaats.”

Maar ze heeft meer noten op haar zang. ZIjn er toezeggingen aan Heinz gedaan (nee) en kunnen ze subsidie krijgen voor het centrum (sure, als Heinz aan de regels voldoet én als ze er om vragen, aldus Verhagen ). Heeft Heinz alle vergunningen om het onderzoekscentrum te bouwen, wil Thieme vervolgens weten. Nog niet, vervolgens Verhagen. Dit is bovendien aan de gemeente Nijmegen en niet aan het departement.

Dan: zijn er regels geschrapt om het Heinz-onderzoekscentrum naar Nederland te halen? “Voor de vestiging van het onderzoekscentrum van Heinz was geen sprake van het schrappen van regels,” schrijft Verhagen. Ondertussen vraagt verslaggever dezes zich af welke richting Thieme op wil. Bij vraag 8 (zegge acht) komt hij er achter: “Kunt u aangeven of Heinz in Nederland de afgelopen jaren dierproeven heeft uitgevoerd of heeft laten uitvoeren voor de (innovatie) van haar levensmiddelen?

Excellentie Verhagen: “Dierproeven in Nederland dienen (-) geregistreerd te worden bij de nVWA. Uit informatie van de nVWA blijkt dat er door Heinz geen dierproeven geregistreerd zijn.Vraag dát dan, Thieme!