Spring naar de content

Burgemeester slechtste gemeente in ontkenning: ‘Bellingwedde is wonderschoon’

De beste gemeenten om in te wonen. Weekblad Elsevier maakte deze week weer de jaarlijkse testresultaten bekend. Het Groningse Haren staat op nummer 1 en aan het einde van de lijst, op nummer 418, staat Bellingwedde. [[popup file=”2011-07/schermafbeelding-2011-07-01-om-14.14.02.png” description=”Bellingwaar?” alt=” ” align=”inline” ]] Een dorp van ruim negenduizend inwoners, eveneens in de provincie Groningen. Volgens Elsevier kun je hier beter uit de buurt blijven. Maar dat schijnt niet zo moeilijk te zijn. Burgemeester Erik Triemstra: “Nee, een treinstation hebben we niet in Bellingwedde.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Burgemeester, heeft u de afgelopen dagen nog kunnen slapen?
Erik Triemstra: “Ja hoor. Ik heb het artikel nog niet gelezen. Maar ik heb er kennis van genomen via andere perspublicaties. Ik vind het jammer. Het is een prachtig groene gemeente en ook de inwoners zijn tevreden.”

Waarom heeft u het blad nog niet gekocht?
“Het ligt pas vandaag in de kiosk, maar ik ga zorgen dat ik het in handen krijg, hoor. Ik heb het onderzoek ook opgevraagd, want we willen wel graag weten wat de criteria zijn en wat we hier van kunnen leren. We nemen het absoluut serieus. Uit reacties van inwoners heb ik wel gemerkt dat de burgers zich niet in de uitslag herkennen.”

De gemeente scoort heel slecht op voorzieningen op het gebied van onderwijs en cultuur.
“Bellingwedde ligt dicht bij gemeenten waar wel meer voorzieningen zijn. Nee, we hebben hier geen eigen ziekenhuis en nee, we hebben ook geen treinstation. Dat is ook niet vreemd natuurlijk, in een kleine gemeente als deze. We hebben hier wel bussen. Er zijn tien basisscholen, wat op een inwonersaantal van negenduizend veel is. In een onderzoek van de Rabobank stonden we trouwens op nummer 59 van de 418 wat betreft economische potentie.”

In de Elseviertest scoort u juist zeer slecht op bedrijvigheid en werk.
“We hebben natuurlijk wel last gehad van de recessie, ook op het gebied van werkgelegenheid. Maar er zijn ook allerlei nieuwe ontwikkelingen en er wonen hier veel ZZP’ers die hun bedrijf aan huis hebben. Maar nee, we hebben geen industriële gebieden. Weet u wat ik nu zo raar vind aan die uitslag van Elsevier?”

Nou?
“Gemeente Haren wordt nummer 1 vanwege het ‘groene’ en de monumentale gebouwen. Als dat dan het criterium is… Wij hebben ook heel veel groen en dezelfde soort monumentale panden. Mijn collega’s zeggen dat ik de mooiste burgemeesterskamer van Oost-Groningen heb.”

Ja, dat is dan ook het enige waar u goed op scoort, op de natuur.
“Ja, het is hier wonderschoon. Ik wil u bij deze uitnodigen om een langs te komen.”

Zijn er volgens u wel dingen die verbeterd moeten worden in Bellingwedde?
“Ja, die zijn er wel. We zijn nu bezig met het verbeteren van de leefbaarheid, onder andere door het bouwen van nieuwe seniorenwoningen, een zorginstelling en het verplaatsen van een supermarkt om de bereikbaarheid te vergroten.”

Woont u ook in Bellingwedde?
“Nee, ik woon in Blijham. Ook daar is het goed wonen.”

Onderwerpen