Spring naar de content

‘Strategische samenvoeging’ Bruna en Arbeiderspers is ordinaire bezuiniging

Nieuws uit uitgeversland. De WPG-groep onder aanvoering van Koen Clement kondigt een strategische bundeling van krachten aan, getuige dit persbericht van A.W. Bruna. In de praktijk wordt de hele uitgeefgroep van Lex Jansen, bestaande uit De Arbeiderspers en Balans, verdeeld tussen de succesvollere zusjes A.W. Bruna en De Bezige Bij. Archipel, eveneens onderdeel van de uitgeefgroep van Jansen, was al in stilte afgedankt. Grote winnaar is Joop Boezeman, de grote man van A.W. Bruna, van oudsher gevestigd in Utrecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Boezeman kan heerlijk badinerend doen over die ijdele Amsterdamse uitgevers op de Herengracht, terwijl hij het op zijn beurt veel beter doet. Jansen gaat naar Utrecht, en Boezeman gaat niet naar Amsterdam. Daarmee zijn de verhoudingen duidelijk. Dat Amsterdamse drinklokaal aan de gracht waarvan in het persbericht sprake is, wordt slechts aangehouden om de eer te redden.

De ambitie van De Bezige Bij en Balans om de beste non-fictie-uitgeverij van Nederland te worden moet eveneens in dat licht gezien worden. Bruna heeft een aantal pareltjes in dit genre al weggesnoept in hun VIP-reeks (Andre Agassi, Keith Richards), en de Amsterdammers hebben dus gewoon zitten slapen. Al met al gaat het hier om een gewone bezuinigingsoperatie van Koen Clement, die wordt gepresenteerd als strategie.

Onderwerpen