VVD-deurwaarder rekent te veel (en toch ook weer niet)

bas paternotte 5 jul 2011 Politiek

[[image file=”2011-07/schermafbeelding-2011-07-05-om-15.21.44.png” align=”inline” ]]
VVD-leden die hun contributie niet op tijd betaalden, kregen afgelopen week een brief van het Rotterdamse deurwaarderskantoor Aertery. De leden werd gevraagd de contributie van 89,18 euro te betalen, incluis rente en de bijkomende kosten: 47,60 euro. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten uiteraard, maar toch klopte er iets niet. Die 47,60 euro aan kosten, is dat niet een beetje aan de hoge kant?

Op basis van de kosten zoals die door rechters worden toegewezen zoals beschreven in het rapport Voorwerk II (PDF) is die ruim 47 euro (inclusief BTW) te hoog. De maximale kosten die in rekening gebracht mogen worden zijn (op basis van art. 6:96 BW, tot een bedrag van 250 euro inclusief rente) 37 euro. Dat scheelt dus een tientje!

Buitengewoon geestig in dezen is het voorstel van VVD-Kamerlid Ard van der Steur eerder dit jaar om de incassokosten te maximiseren. Minister van Veiligheid Ivo Opstelten (ook VVD) is bezig met een nieuwe wettelijke regeling: de incassokosten mogen ‘minimaal’ 40 euro bedragen. En van dat bedrag is Aerty dus uitgegaan. De nieuwe regeling moet echter nog worden vastgelegd in een algemene maatregel van bestuur.

Nu ja, de VVD voelde nattigheid – uw verslaggever is niet de enige die niet op tijd met betalen was – en besloot zich minnelijk op te stellen naar haar traag van betaling zijnde leden: “Zoals al eerder vermeld gaat de VVD in deze wel akkoord met de door u betaalde 37 euro aan incassokosten,” liet de deurwaarder hedenochtend weten. U begrijpt, de calculerende kiezer gaat hard komen in 2011.

Reageer op artikel:
VVD-deurwaarder rekent te veel (en toch ook weer niet)
Sluiten