Spring naar de content

Er wordt een vies spelletje gespeeld met Edwin de Roy van Zuydewijn

Edwin de Roy van Zuydewijn wordt mogelijk vervolgd voor smaad, kopte Nu.nl gisteren. Opmerkelijk, omdat dat namelijk niet de portee is van de brief die kersvers Amsterdams Hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee aan de advocaat van De Roy stuurde. De brief bevestigt namelijk eens te meer dat er een vies spelletje gespeeld wordt met De Roy. Prinses Margarita zegt het nota bene zelf: “Van (-) onze labiele broer had ik niet anders verwacht.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

In een gesprek met een toenmalige vertrouweling heeft Edwin De Roy van Zuydewijn gesproken over zijn ex-vrouw. Daarin meldt hij dat prinses Margarita heeft beweerd dat haar broer prins Carlos zich aan haar heeft opgedrongen. De goede verstaander weet wat daar mee bedoeld wordt. De Roy voegt daar vervolgens aan toe dat hij niet zeker weet of dit daadwerkelijk gebeurd is. “Misschien is zij in haar eigen leugens gaan geloven.” Wat De Roy niet wist is dat dit gesprek heimelijk is opgenomen en vervolgens op een website is gepubliceerd.

Dat was in 2007 genoeg reden voor Carlos om aangifte te doen tegen zijn niets vermoedende voormalige zwager. De zaak werd in behandeling genomen door een Amsterdams ‘SMZ-team’. De afkorting staat voor ‘Specialistische Maatwerkzaken’, een unit die doorgaans wordt ingezet voor kwesties als liquidaties, zwart geld-zaken en drugshandel. Was dit SMZ-team ook ingezet als de aangever níet Bourbon de Parme heette?

Op dinsdag 26 november 2002 schrijft prinses  Margarita in een brief – in bezit van HP/De Tijd – aan haar zuster Carolina over de strijd die zij en De Roy tegen de Oranjes streden. Ze hekelde het gebrek aan steun: “Te bang voor jullie eigen hagje (sic), hebben jullie wederom verzuimd ons met woord en daad bij te staan. Van (-) onze labiele broer Carlos had ik niet anders verwacht.” In diezelfde brief schrijft ze: “Carolina, jij hebt mij ooit verteld dat jij een droom hebt gehad waarin er jacht op Edwin werd gemaakt en er pijlen op hem werden afgevuurd.Deze raakten in jouw droom Edwin niet, maar troffen Alex. Herinner je het nog? Ik wel. Over een tijdje zal jij die droom als een realiteit moeten beschouwen., want dat is wat jullie arrogantie en schandelijke gedrag jegens ons en met name mijn man – die meer is dan alle mannelijke leden van onze familie bij elkaar- tot stand zal brengen. “

Een voorspellende droom, er worden namelijk voortdurend pijlen op De Roy van Zuydewijn afgeschoten, al jarenlang. Desondanks is dr. Edwin Karel Willem de Roy van Zuydewijn nog nooit veroordeeld. Sterker: hij heeft nog nooit voor het hekje hoeven te verschijnen. Elke verdachtmaking werd beslecht bij de rechtbank danwel in de Tweede Kamer.

Daarom doemt de vraag op: wanneer stoppen de aanvallen op De Roy? In 2007 deed prinses Margarita óók aangifte tegen hem. Nadat het OM zich jaren stilhield moest ze uiteindelijk door de zure appel heenbijten: Margarita had een valse aangifte gedaan, de advocaat van De Roy van Zuydewijn kreeg een schadevergoeding. De prinses staat voorwaar in een kwade reuk. Haar problemen met de fiscus werden besproken in de Tweede Kamer. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) was eind vorig jaar heel duidelijk in de Tweede Kamer: de prinses heeft gelogen. Ondertussen loopt er ook nog steeds een tuchtzaak tegen haar advocaat Germ Kemper, tevens Deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam, die zich iets te vrijpostig – to say the least – uitliet in een roddelblad.

En nu deze brief weer van de kersverse hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee, benoemd door Beatrix der Nederlanden. Let ook op de laatste alinea van zijn brief. “Hierbij past nog één opmerking. Hernieuwde publiekmaking van dit zogenaamde incestverhaal – ook naar aanleiding van deze sepotbeslissing – kan een nieuw strafbaar feit opleveren van smaad of smaadschrift. Alsdan is het argument van tijsverloop dat mede aan dit sepot ten grondslag ligt, niet meer van toepassing en zal ik niet aarzelen alsnog tot vervolging over te gaan.” Welkom in de wereld van Edwin de Roy van Zuydewijn.

Wellicht dat iemand een keer wakker wordt in Den Haag of bij het Openbaar Ministerie. Er wordt hier iemand genaaid en zijn naam is Edwin de Roy van Zuydewijn. Willem Oltmans kreeg acht miljoen euro schadevergoeding nadat hij decennia lang was tegengewerkt door de overheid. De kwestie De Roy van Zuydewijn lijkt daar een beetje op. Een beetje, want in dit geval danst het Openbaar Ministerie naar de pijpen van een lid van de koninklijke familie en dat is net een graadje erger. Oltmans acht miljoen, misschien heeft De Roy wel recht op meer. De hele zaak riekt naar klassenjustitie. Wordt vervolgd.