Spring naar de content

Hans Wiegel: ‘Ja, Pim Fortuyn vroeg me als premier’

Pim Fortuyn vroeg Hans Wiegel in 2002 om premier van Nederland te worden. “Dat had ik gedaan ook,” zegt de Amsterdammer in een verjaardagsinterview met HP/De Tijd. “Fortuyn had een heel eenvoudige redenering: er moest een kabinet komen van CDA, VVD en de Lijst Fortuyn. Hij zei: ‘Ik blijf dan in de Tweede Kamerfractie, want dat is een stelletje ongeregeld, maar omdat de VVD en mijn lijst samen groter zijn dan het CDA, mogen wij de minister-president aanwijzen.’ En dat moest ik dan worden. Had ik gedaan ook.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Deze week wijdt HP/De Tijd een special aan de VVD’er die al sinds de jaren zestig een politieke hoofdrol speelt en volgende week 70 wordt.  

Over het premierverzoek van Fortuyn zegt hij verder: “Maar dit speelde dus op het moment dat de LPF in de peilingen nog niet de grootste partij was. Als dat de verkiezingsuitslag was geworden, had Fortuyn zelf premier willen worden. Ik heb met Pim Fortuyn heel open en heel vertrouwelijk gepraat. Een heel bijzondere man. Jammer dat-ie er niet meer is. Erg.”

De Wiegel-special, met onder meer een briefwisseling met Gerard Reve, 45 jaar interviews en eeen wandelroute door Wiegels Amsterdam, ligt vanaf vandaag in de winkel.

Onderwerpen