Spring naar de content

Van renpaard tot modelabel

Het van oorsprong Duitse modelabel Escada had tot voor kort nog geen pandje in de P.C. Hooftstraat, maar die smadelijke vernedering is inmiddels verleden tijd. In juni was de buitengewoon feestelijke opening van de flagstore in de Amsterdamse winkelstraat die tot vroeg in de ochtend zou worden voortgezet op een afterparty. De gasten waren een typische mix van Hollandse habitué(e)s en internationale jetset. Bastiaan van Schaik en een zekere Morris, die beroepshalve feestjes afloopt, horen tot de eerste categorie; de kinderen van de schatrijke staalmagnaat Lakshmi Mittal tot de tweede.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Escada werd in 1976 in München opgericht door het Zweedse supermodel Margaretha Ley en haar Duitse echtgenoot Wolfgang Ley.

Ze noemden het bedrijf naar het winnende renpaard waar ze ooit gezamenlijk op hadden ingezet. In 1989 ging het bedrijf naar de beurs, drie jaar voordat Margaretha aan de gevolgen van kanker zou overlijden. Toen het label in 2009 in financieel zwaar weer kwam en er dringend nieuw kapitaal nodig was, deed Megha Mittal, een schoondochter van Lakshi, een bod dat geheim bleef, maar dat niettemin onweerstaanbaar bleek.

Dankzij de fondsen van een Indiase staalfabrikant werd er een feestje in de PC belegd waar lokale vampjes als Miryanna van Reeden, Marian Mudder en Fabienne de Vries hun opwachting konden maken. Miryanna was die avond volgens eigen zeggen speciaal in een kleedje van Escada gehesen. En dat roem uiterst regionaal is, bleek toen we aan drie Vlaamse vrouwelijke gasten moesten uitleggen wie de die avond veelvuldig gefotografeerde en tweevoudige Playmate Lieke van Lexmond is. Bij de zuiderburen is zij een volslagen onbekende.

De afterparty had plaats in het hippe loungerestaurant MoMo, met uitzicht op een Schuldig Landschap – een uitdrukking van Armando. Het restaurant kijkt recht op de fatale plek waar Tonio van der Heijden in 2010 vroegtijdig om het leven kwam, sindsdien vereeuwigd in de literatuur.

Binnen liep een afvaardiging van het zakenblad Quote. Matthijs Goes en Henk Willem Smits waren vermoedelijk gekomen om de familie Mittal te spotten, voor wie discreet twee tafels in het lounge-gedeelte waren gereserveerd. Links op foto vijf zit Aditya Mittal.

Zijn vader is eigenaar van ArcelorMittal, het grootste staalbedrijf ter wereld. Geschat vermogen: 36 miljard dollar – volgens Forbes de op acht na rijkste familie ter wereld. Lakshmi Mittal doet het dus nog net iets beter dan het eveneens Indiase Tata Steel, dat Koninklijke Hoogovens in het portfolio heeft. Naast Aditya zit de Londense industrieel Kanika Sanger, en ook hij is van Indiase origine.


Op foto zes staat Escada-eigenaresse Megha Mittal aan de rechterkant. Zij is de vrouw van Aditya. Links staat Rishi Sanger, de echtgenote van Kanika. In het midden een vriendin van wie we de naam niet konden achterhalen.