Spring naar de content

Jan Nagel: ‘Waarom kan Smeets niet gewoon in dienst blijven?’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

‘De Mart’ moet van de NOS met pensioen en dus staan de politiek geëngageerde bejaarden op de barricaden. De NOS blijft er op wijzen dat Mart Smeets (64½) gewoon als freelancer voor de omroep kan blijven werken. Maar ook dat is voor Jan Nagel van ouderenpartij 50PLUS niet genoeg. Nagel: “In de regel staat een freelancecontract niet voor een fulltime baan. Waarom kan hij niet gewoon in dienst blijven?”

Wordt Mart Smeets gediscrimineerd?
Jan Nagel: “Smeets gaat uit dienst, alleen vanwege zijn leeftijd. Het gaat me om het principe. De NOS is van en voor het publiek, dus dan moet de omroep ook luisteren naar wat het publiek wil en de kijkers willen hem graag houden. Dit is hét schoolvoorbeeld van leeftijdsdiscriminatie. Het is niet dat zijn contract wordt beëindigd omdat hij niet voldoet.”

Mart Smeets kan als freelancer blijven werken, dat is toch prima?
“Het gaat om de keuzevrijheid van iemand van 65. Mart Smeets heeft laten weten dat hij wil blijven werken tot 2014. Iemand met díe ervaring en kennis, en die zo populair is, moet toch gewoon kunnen blijven werken?”

Met een freelancecontract kun je toch ook blijven werken?
“Met zo’n contract zal hij nooit meer datgene doen wat hij nu doet. Het is erg dat mensen worden verplicht om te stoppen, terwijl ze nog gewoon mogen werken. In de regel staat een freelancecontract niet voor een fulltime baan. Waarom kan hij niet gewoon in dienst blijven? Mensen van 65 moeten die keuzemogelijkheid hebben. Uit het onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat de meerderheid van de ondervraagden het hiermee eens is.”

Wat gaat u doen om De Mart te redden?
“Binnen de NOS wordt hier nu over gepraat, dus dat wacht ik af. De NOS heeft mij gebeld en gezegd dat hij een freelance contract krijgt, maar dat wist ik natuurlijk al.”

Bent u zelf groot liefhebber van Mart?
“Ik heb gisterenavond naar De Avondetappe gekeken en ik was weer diep onder de indruk. Vrijdag schreef Paul Onkenhout in de Volkskrant een stuk over Smeets waarin hij de spijker op de kop slaat. Zo denk ik ook over hem. Dat [[popup file=”2011-07/schermafbeelding-2011-07-11-om-17.00.31.png” description=”moet je echt even lezen” alt=” ” align=”inline” ]].”