Spring naar de content

Terug van weggeweest: de corrigerende tik

In Engeland hebben ze er kennelijk schoon genoeg van: hufter(tje)s in de klas. En daarom mogen leerkrachten sinds gisteren ‘gepast geweld’ gebruiken in gevallen van absolute wanhoop. Of gewoon als daar aanleiding toe is. En die is er zeker, zo blijkt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Volgens de nieuwe richtlijnen mogen leraren vanaf nu op ‘gepaste’ wijze een einde maken aan vechtpartijen of onhandelbare leerlingen uit het lokaal verwijderen. En dat daar in de meest extreme gevallen weleens een scholier bij gewond kan raken, is dan niet altijd te vermijden, aldus de nieuwe richtlijnen.

Aanleiding voor deze plotselinge terugkeer naar de Middeleeuwen zijn cijfers die duiden op een machtsverhouding die de laatste jaren steeds meer naar de kant van de leerlingen is verschoven. En die cijfers liegen er niet om: alleen al in 2010 moesten 44 leerkrachten met spoed naar het ziekenhuis vanwege ernstige verwondingen toegebracht door scholieren. Daarnaast krijgen dagelijks zo’n duizend leerlingen te maken met een schorsing door gewelddadig gedrag. Twee derde van alle leraren heeft het idee dat het gedrag van de leerlingen hen tot waanzin drijft.

Het is de bedoeling dat liefst 21.000 scholen in Engeland de nieuwe regels vanaf nu gaan handhaven. Onder het nieuwe reglement vallen overigens ook zaken als het fouilleren op wapens, drugs of alcohol; het straffen van leerlingen voor slecht gedrag buitenschools, ook in de avonden en de weekends; en het opleggen van boetes voor de ouders wanneer de leerlingen in overtreding gaan. 

Gezellige toestanden dus. Maar wellicht biedt de terugkomst van de vlakke hand, de plak en de karwats orde in deze roerige tijden.