Spring naar de content

Dubbeldik vakantienummer vol prachtverhalen

Op het balkon van de Stadsschouwburg in Amsterdam stond tijdens het boekenbal een kalende vijftiger te flirten met mijn vrouw, die toen overigens nog mijn vriendin was. Het was drie uur ’s nachts en ze hadden veel plezier samen. Dus voegde ik me maar bij hen. Bill Mensema, stelde hij zich voor. Hij kwam uit Groningen. En de taxi stond voor. Een rolstoeltaxi. Want daarmee was-ie gekomen. Hij mankeerde niks aan zijn benen. Hij was de chauffeur en daar hield-ie zich mee in leven. Vroeger zat hij in de ICT. “Goed betaald, man.” Toen bleek dat schrijven toch zijn roeping was, maar te weinig geld opleverde. Twee boeken had Bill inmiddels geschreven. Maar geen nagel om zijn kont te krabben. Vandaar die taxi.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Poorthuis

Enfin, we hielden contact, Bill en ik, en vandaag staan twee van zijn verhalen in het dubbeldikke vakantienummer dat we u mogen presenteren. Met nog een paar coryfeeën uit de jongste Nederlandse literatuur, als ik zo onbescheiden en zelfs trots mag zijn over de korte verhalen die Bert Wagendorp, Peter Middendorp en Janneke van der Horst speciaal voor dit nummer schreven. De beste illustrator van Nederland, Ien van Laanen, heeft ze van fenomenale covers voorzien.

Maar als u het mij eerlijk vraagt, ben ik nog het meest trots op het verhaal dat onze eigen redacteur Ivo van Woerden in dit nummer schreef over de lugubere schietpartij in Alphen aan den Rijn, op die zo mooi begonnen lentedag. Urenlang sprak hij met vele slacht offers en hun nabestaanden over wat er daar gebeurde. Hij kwam geregeld zelf aangeslagen terug van weer een interview. Al die levens die zomaar overhoop gegooid werden om nooit meer hetzelfde te zijn. Ivo schreef uiteindelijk een reconstructie die ik nu al gerust durf te rekenen tot de beste journalistieke producties die dit jaar in Nederland zijn gemaakt. Ja, dat moet ook maar eens gezegd worden.

Nu moet u het allemaal gewoon maar eens lezen. En als u daar behoefte aan hebt, kunt u me altijd vertellen wat u ervan vindt.

Frank Poorthuis
E-mail: [email protected]
Twitter: @FrankPoorthuis

<iframe width=”410″ height=”320″ src=”http://www.youtube.com/embed/jJLG6-1u4v8″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Onderwerpen