Spring naar de content

Wat nou zomerreces? SP en PvdA vliegen elkaar in de haren

“Het zomerreces is voor de zwakkeren,” moet Emile Roemer gedacht hebben. Vervolgens verscheen hedenochtend een flink interview bij die frisse jongens en meisjes van Nu.nl. De PvdA en GroenLinks houden het huidige gedoogvehikel in de lucht, aldus de SP-leider. En omdat de Nationale Vergaderzaal is gesloten tot dinsdag 6 september wordt het pleit nu beslecht op dat vermaledijde Twitter. Saillant: PvdA-Kamerlid en voormalig spindoctor Jacques Monasch voorspelde de SP-aanval 12 dagen geleden al.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

PvdA-kernfysicus Diederik Samson zegt dat Roemer spelletjes speelt. Tofik Dibi ook woest natuurlijk: “De PVV houdt dit kabinet in het zadel, niet GroenLinks.”Volgens SP’er Sadet Karabulut gaat het vooral om drie punten: Kunduz, Libië en de pensioendeal. Met name qua Kunduz is de aanval van Roemer – enigszins – onterecht. Het voorstel van de politiemissie kwam nog voor de verkiezingen van D66 en GroenLinks. En met reden: beide partijen wilden verantwoordelijkheid tonen met het oog op een eventuele Paarse-constructie. U wilt niet weten hoe hard er op het Binnenhof ‘u draait’ was geroepen wanneer beiden partijen het voorstel na de verkiezingen hadden teruggetrokken.

Enfin, Emile Roemer probeert zich definitief te positioneren als de nieuwe oppositieleider. Na het vertrek van keizerin Halsema is in de Kamer namelijk een vacuüm ontstaan op dit vlak. Dat is mede de schuld van het tegenvallende optreden van PvdA-leider Job Cohen die natuurlijk first en foremost naar Den Haag is gehaald als premier. Na een jaar Cohen moet toch geconcludeerd worden dat het niet al te best gaat met de voormalig burgervader.

Daarnaast is de actie van Roemer cum suis ook een prelude op september: Prinsjesdag en de daar op volgende Algemene Beschouwingen. Het snoeiharde bezuinigen gaat dan namelijk echt beginnen en het wordt dan echt tijd dat partijen stelling gaan nemen. “De oppositie maakt zich zo sterk als ze zelf wil,” zegt Roemer dan ook niet onterecht. Nu ja. Jacques Monasch voorspelde het 12 dagen geleden al: de SP zet een gecoördineerde aanval in om zich te positioneren. Leuk, zo’n zomerreces.