Spring naar de content

Niet doen: De Bus in Noordwijk

Er zijn van die plaatsen waar nooit iemand naartoe lijkt te gaan. Althans, niet voor zijn plezier. Maar die mensen wonen daar toch niet voor niets? Marcel van Roosmalen ging op avontuur in Noordwijk. ‘Wie heeft de rollator niet op de handrem gezet?!’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Een nieuw initiatief in de bollenstreek: ‘de hop on-hop off dagtocht’, een dag met een enthousiaste gids door het gebied toeren. De eerste kaartjes werden gekocht door Louis en Truus van Gaal, trotse inwoners van Noordwijk. Met een bus van Koninklijke Beuk werd een verkorte promotierit gemaakt: van Noordwijk naar de Keukenhof en Panorama Tulip Land en terug.
Voorin burgermeester Harry Groen. Hij onderging alles zonder emotie. In het midden Louis van Gaal, Truus achter de koffiecorner en in het gangpad een euforische Jan van Vliet, drijvende kracht achter de stichting ‘Beleef de Bollenstreek’. Truus vertelde tegen iedereen dat ze blij was dat ze het huis in Noordwijk hadden aangehouden. Vooral in de lente was de bollenstreek geweldig. Ze hield van wandelen en fietsen. Dat deed ze alleen.
“Ik krijg die man de fiets niet op! Straks wel, dan doen we een sabattical.”
Louis van Gaal keek uit het raam.
“Ik geniet van deze streek.”

Als Amsterdammer ging hij vroeger naar het strand van Zandvoort, maar toen hij via een goede vriend van de gymopleiding Noordwijk leerde kennen, was hij verkocht. “Ze hebben een ruim, schoon strand, zoals het hoort. Truusje komt uit Rotterdam, ik uit Amsterdam. Noordwijk is de basis.”
Jan van Vliet van ‘Beleef de bollenstreek’ pakte de microfoon en begon te praten. Hij hield pas op bij de eerste stop: de Keukenhof. Zijn betoog – af en toe onderbroken door lollige opmerkingen tegen de chauffeur: “Je kan toch wel achteruitrijden, hè? Je bent geen vrouw!” – was een lofzang op streek en voetbaltrainer. “Ik feliciteer onze streek met jullie Louis en Truus. Een topgebied met als inwoners een toptrainer en zijn topvrouw. Laten we samen van 1+1 een drie maken!”

We bereikten de Keukenhof, waar Louis werd opgewacht door twee vrouwen in klederdracht. Hij moest de bus versieren met een traditioneel bloemenlint. Dat mislukte. Het touw knapte, de bloemen vielen op de grond.
De directeur van de Keukenhof had voor Truus een rode paraplu meegenomen, het regende. Even later poseerde hij met Truus en Louis voor een immense bloempot. “Ga jij maar tussen ons staan, Truus,” zei hij. “De deugd moet altijd in het midden.”
Na een korte wandeling bereikten we de speciaal voor de Duitse toerist bedachte ‘Niederlande-Deutschland Experience-Blumenschau’.
De directeur hield een korte toespraak waarin hij zei dat Duitsland een land van dichters en denkers was.
Louis van Gaal knikte, het klopte.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen