Spring naar de content

Columnist Koelman: ‘Meldpunt Discriminatie amateuristisch’

Luuk Koelman van Metro heeft na een column het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam achter zich aan gekregen. Het stukje gaat over Henk en Ingrid die niet geven aan giro 555 want ‘die zwarten liggen me aan het hart, maar wat kan ik doen aan die droogte’. Het ligt er dik bovenop dat dit niet de mening is van de columnist, maar het Meldpunt Discriminatie vindt dat de schrijver verantwoordelijk is voor de woordkeuze en te ver gaat omdat hij onder andere het woord ‘neger’ noemt. Koelman: “Deze antidiscriminatie-organisaties zijn amateuristisch bezig.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Op Twitter bent u al voor racist uitgemaakt.
Luuk Koelman: “Dat is een malloot geweest die niet kan lezen. Maar het is wel heel sneu dat de directie van een officieel bureau niet in staat is een stijlfiguur te herkennen en een stukje tekst goed te lezen. Het lastige, en ook wel ironische, van ironie is dat sommige mensen het niet zien. Ach, die reactie is aan de ene kant ook wel weer grappig, maar het is ook triest.”

Hoe is het mogelijk dat het Meldpunt Discriminatie de ironie niet ziet?
“Geen idee. Ik snap dat als je een klacht binnenkrijgt, dat je de Metro daarvan op de hoogte stelt. Iedere auteur of tekstschrijver voor televisie gebruikt het woord ‘neger’ wel eens. Dat zo’n bureau, betaald door gemeenschapsgeld, zo slecht leest, is wel vreemd. Ik snap nu waar die cijfers van ‘toegenomen discriminatie’ vandaan komen.

Ik lees in uw column juist dat u het dom vindt dat mensen discrimineren.
“Ik wilde laten zien dat sommige mensen geen geld geven aan goede doelen om discriminerende redenen. In feite steun ik juist de antidiscriminatiebeweging, maar ze zien het gewoon niet, haha! En dan krijg je ook nog een term als ‘racist’ tussen je ballen geduwd. Het is het typetje in de column dat ‘kutneger’ zegt, niet ik.”

Spijt van uw column?
“Nee, maar het grappige is wel dat ik eerst nog dacht: ‘Laat ik de column vanuit mezelf schrijven. Mensen zien dan wel dat ik het ironisch bedoel.’ Maar later dacht ik: ‘Nee, dat is toch te link.’ Sommige lezers begrijpen het niet, dat houd je altijd.”

Volgende keer gaat u het anders aanpakken?
“Volgende keer gaat het Meldpunt langer nadenken voordat ze een klacht indienen! Ik heb vandaag wel geleerd dat dit soort antidiscriminatie-organisaties amateuristisch bezig zijn. Dat was wel een eye-opener voor me.”

Even voor de duidelijkheid, u bent dus geen racist?
“Nee, integendeel. Ik dacht dat ik het Meldpunt Discriminatie hier een dienst mee bewees.”

Dus u heeft al gestort op giro 555?
“Nee. Maar mijn moeder, die heeft alleen AOW, heeft 50 euro gestort. Dus genetisch gezien heb ik wel gegeven. ’50 euro: veel te veel,’ heb ik tegen haar gezegd.”