Spring naar de content

Wendi Murdoch-Deng: een Chinese tijger

Wendi Deng, de 42-jarige vrouw van Rupert Murdoch, wist haar man te beschermen toen iemand uit het publiek, aan het einde van de hoorzitting, een bord met scheerschuim in het gezicht van de 80-jarige probeerde te duwen. De Chinese tijger sprong ertussen en deelde een klap uit aan de belager, waarschijnlijk de Britse komiek Jonnie Marbles. Die oude Murdoch boft maar met zo’n beschermengel, maar who is this Wendi Deng?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

<iframe width=”410″ height=”330″ src=”http://www.youtube.com/embed/ZIZNXZVNk74″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Deskundigen zeggen dat uit deze actie blijkt dat Deng een sterke, onbevreesde vrouw is die haar man beschermt en achter hem staat. Wendi Deng is de derde vrouw van de grote baas van News Corporation Rupert Murdoch.

Michael Wolff, auteur van een Murdoch-biografie: “That’s our Wendi. She is great – incredibly full of energy, incredibly intelligent, living the life and just squeezing everything out of it. She is incredibly ambitious.” Volgens Wolff heeft Deng macht binnen News Corporation, maar hebben de bestuurders en de vier andere kinderen van Rupert Murdoch haar altijd op afstand proberen te houden.

1968 – 1986
Wendi Deng groeit op in een middenklassengezin met vier kinderen in [[popup file=”2011-07/schermafbeelding-2011-07-20-om-11.41.11.png” description=”Oost-China” alt=” ” align=”inline” ]]. Haar vader is fabrieksdirecteur.

1987 – 1995
In 1987, Deng is 18 jaar, ontmoet ze een Amerikaans stel (Jake en Joyce Cherry) dat haar lesgeeft in het Engels, op Dengs verzoek. Een jaar later vertrekt de Chinese, gesponsord door de Amerikaanse familie, naar de Verenigde Staten. Ze start een studie Economie aan de California State University in Northridge, waar ze behoort tot de topstudenten. Op de topuniversiteit Yale School of Management vervolgt ze haar studie.

In 1990 trouwt Deng met Jake Cherry, de man die haar, samen met zijn vrouw, sponsorde om in Amerika te kunnen studeren. Het huwelijk houdt kort stand, maar door de verbintenis is Deng in staat een verblijfsvergunning voor de VS voor onbepaalde tijd te bemachtigen.

1996 – 2011
Na haar afstuderen begint Wendi Deng bij Fox TV. Via een collega kan ze vervolgens, in 1996, als stagiaire aan de slag bij Star TV in Hong Kong, een dochteronderneming van News Corporation. Ze helpt mee het merk Star TV beter in de markt te zetten, met succes.

In 1997 leert ze Rupert Murdoch kennen op een bedrijfsfeestje. Zij is dan 29 en hij 68. In 1998 verschijnt ze aan zijn zijde, het jaar waarin Murdoch zijn vrouw Anna Murdoch verlaat. In 1999 trouwen Murdoch en Wendi Deng. Boze tongen beweren dat hij haar trouwt om meer toegang te krijgen tot de Chinese markt. In hetzelfde jaar verlaat Deng Star TV. Murdoch en zij krijgen twee dochters, in 2001 en 2005, en wonen momenteel op Manhattan in New York. Sinds kort is de Chinese werkzaam voor een bedrijf dat de licenties van MySpace bezit.

Onderwerpen