Spring naar de content

Noors drama: wat zegt het web?

Nederland opinieland, zoveel moge duidelijk zijn. Daags na de terreuraanslagen in Noorwegen buitelde opiniemakend Nederland al over elkaar heen. Een overzicht. Hoofdredacteur van het VARA-vehikel Joop Francisco van Jole beet het spits af. In een artikel over polarisatie stelt hij dat de ‘eenzame gekken’ toch vaak een rechtse politieke voorkeur hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Nu ja, een insteek die niet geheel onverwacht komt, als iemand weet hoe je moet polariseren dan is het Francisco van Jole wel. Dat heeft u kunnen zien met cartoon-gate. In zijn een-na-laatste alinea doet Van Jole echter een interessante oproep. Hij stelt een ‘open debat’ voor over  de manier waarop er in PVV-kringen wordt gedacht en gesproken over links.

Publicist Kaj Leers gaat wat dieper in op de betekenis van woorden. Hij stelt dat het onzin is dat Geert Wilders verantwoordelijk is voor de terroristische aanslagen van Anders Breivik. “Dat staat als een paal boven water en iedereen die toch probeert Breivik’s gestoorde daad in de schoenen van Wilders te schuiven, doet dat met een politieke agenda om Wilders te beschadigen.” Maar: “Een ander feit is dat Breivik steevast retoriek bezigt die Wilders – maar niet alleen hij – ook gebruikt. (-) De Noor ziet de woorden van Wilders – maar niet alleen van hem – als een rechtvaardiging voor zijn eigen, zieke ideeën.” 

Volgens Leers heeft Wilders een zekere verantwoordelijkheid wat betreft de keuze van zijn woorden: “Hij zal zich, net als alle ideologen ter wereld, constant moeten realiseren dat er Breiviks kunnen en zullen zijn die in zijn woorden de rechtvaardiging vinden om gruweldaden te plegen. Want woorden doen ertoe.”

Wat ons brengt op Elsevier-columnist Afshin Ellian die op onnavolgbare wijze de Noorse terrorist slachtoffer noemt van zelf-islamisering. Althans, schrijver dezes vermoedt dat Ellian dat bedoelt wanneer hij schrijft “En daarom is hij een exponent van een psychopathische vorm van zelf-islamisering.” Wellicht een gevolg van een krappe deadline?

Nu.nl– hoofdredacteur Laurens Verhagen constateert ook in zijn redactioneel dat er iets schort aan de column van Ellian. Daarnaast laat hij een reactie zien uit het online gekkenhuis dat Nujijheet. Een 14-jarige ‘hoogbegaafde’ jongen die zegt begrip te hebben voor de daden van de Noorse terrorist. “Dit was een echte strijder voor het westen. Een knappe getalenteerde man die er niet om heen lult maar eerlijk zegt.” Inderdaad, huiveringwekkend.