Spring naar de content

Allemaal een Google-brein

Sommigen adoreren het, anderen zijn er een beetje bang voor, en ongeveer iedereen gebruikt het: Google. Is er straks nog iemand die iéts kan onthouden, of veranderen we langzaam in slaven van het internet?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In De Groene Amsterdammer stond vorige week het artikel Baas in eigen hoofd? van Sue Halpern over dit onderwerp. Conclusie: “Google als uitbreiding van ons brein is niet zo onschuldig als het lijkt.” Ze doelt vooral op alle informatie die Google van ons bezit en de schending van onze privacy. Ook is er een groep wetenschappers aan de Universiteit van Southampton bezig met een BCI (Brain Computer Interface): door gedachten gestuurde computers. Hiervoor zijn gedachten genoeg om te communiceren.

Nu is het nog niet zo dat onze hersenen helemaal overbodig raken met deze nieuwe ontwikkelingen. Science Express publiceerde onlangs een onderzoek met de conclusie: Google maakt ons niét dommer. Het is slechts een manier om collectief geheugen te beheren buiten onszelf. Uit de experimenten blijkt niet dat internet ons geheugen aantast, wel dat onze hersenen zo efficient mogelijk met energie omgaan. Als we weten dat iets elders te vinden is, onthouden we minder snel.

Onderstaande afbeelding is dus van toepassing op ons allemaal.