Spring naar de content

Oud-CDA’er verdient twee keer Balkenendenorm

Martin van Rooijen, in een ver verleden staatssecretaris van Financiën, heeft in 2010 als interim-bestuurder van psychiatrisch ziekenhuis GGZ Westelijk Noord-Brabant in Halsteren in slechts zeven maanden tijd 245.889 euro bij elkaar geharkt. Op jaarbasis bedroeg zijn gage 400.000 euro, oftewel ruim 33.000 euro in de maand. Een gevolg van de onduidelijke beloningscode voor de zorg?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Van Rooijen, onder Joop den Uyl staatssecretaris van Financiën, maar wellicht bekender van de CTSV-affaire, ging in mei 2010 aan de slag bij de instelling nadat zijn voorganger voor een financieel debacle had gezorgd.  De CDA’er sloeg aan het saneren en 151 werknemers verloren hun baan.

Volgens voorzitter Jan Hoogendoorn van de Raad van Toezicht is de hoge beloning gepast. “Van Rooijen is geslaagd in zijn opdracht, de financiële problematiek op te lossen. Dat is voor de instelling heel belangrijk. Daardoor hebben we ook tonnen kunnen besparen,” aldus Hoogendoorn in BN De Stem, dat de kwestie boven water kreeg.

Probleem van de zaak is dat er nog geen effectieve inkomensnormering voor de zorgsector bestaat. De norm is gesteld op 190.000 euro met een mogelijkheid daar dertig procent bovenop te doen. Maar volgens Ruud Lapré van vereniging van zorgbestuurders NVZD is die ‘nog nauwelijks in werking. Hij moet nog toegepast worden‘. Feit blijft echter dat Van Rooijen met vier ton op jaarbasis zowel de Balkenendenorm als de niet nageleefde zorgnorm heeft overschreden.

Onderwerpen