Spring naar de content

‘Het gaat goed met vader’

De vermeende oorlogsmisdadiger Goran Hadzic is vorige week in Servië gearresteerd en overgedragen aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. In de Scheveningse gevangenis wacht hij op zijn voorgeleiding. Volgende week komt zijn familie op bezoek, vertelt zoon Srecko aan Zvezdana Vukojevic, die op 8 juli in HP/De Tijd een groot artikel publiceerde over Hadzic.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Srecko Hadzic (23) sprak ik kort na de arrestatie van zijn vader, voordat die naar Scheveningen werd overgebracht. “Ik was vandaag bij hem in Belgrado. We waren zo blij dat we elkaar eindelijk konden zien. Het gaat goed met hem.” Ook met de familie gaat het volgens Srecko – naar omstandigheden – oké.

Een schilderij leidde naar het onderduikadres van de al zeven jaar voortvluchtige Hadzic (53). De Servische politie vond vorig jaar een foto van het doek Portret van een man van Amedeo Modi-gliani ter waarde van 22 miljoen euro in het huis van Zoran Mandic, een goede vriend van Hadzic. Dat schilderij was eigendom van Hadzic. Met de verkoop van schilderijen financierde hij zijn leven als voortvluchtige. Tijdens een afspraak met een geldkoerier in het nationale park Fruska Gora werd Hadzic ingerekend.

Anderhalve maand eerder, toen ik de familie Hadzic interviewde, kwam Fruska Gora ook ter sprake. “Jammer dat je niet langer kunt blijven. Anders hadden we je Fruska Gora kunnen laten zien.”

Wilden ze me toen met hem laten praten? Wilde hij zichzelf misschien aangeven? Ben ik de beloning van 6,4 miljoen dollar misgelopen?

Zijn familie zwijgt nu in alle toonaarden. Toegeven dat ze wel wisten waar hij zat, betekent immers dat ze strafbaar zijn.

Net voor zijn uitlevering werd Goran Hadzic nog naar Novi Sad gereden om afscheid te nemen van zijn bedlegerige moeder. Hierna werd hij overgebracht naar de VN Detentie Unit in de Scheveningse gevangenis.

Met de arrestatie is een einde gekomen aan een lange en onzekere periode, vertelt Srecko Hadzic. “We zijn bedroefd, maar tegelijkertijd verwacht mijn vader van ons dat we doorgaan met ons leven. Een normaal leven. We mogen van hem zelfs niet meer denken aan nare dingen. Mijn vader wil dat ik me ga concentreren op mijn studie, een baan, en wie weet ga ik binnenkort wel trouwen.”


De familie komt Goran Hadzic volgende week opzoeken in Nederland. Srecko: “Ik ben er zeker van dat medewerkers van het tribunaal ons zullen helpen als we op het vliegveld arriveren.”