Spring naar de content

‘Gewoon doorgaan met islamkritiek’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In een vervolginterview in de vandaag verschenen HP/De Tijd geeft hij aan dat het hem een gruwel is dat ‘de anti-islam-retoriek’ verantwoordelijk gehouden wordt voor Breiviks misdaad. ”Alsof mensen die hun omgeving hebben zien veranderen door de komst van de islam die retoriek nodig hebben om die verandering te signaleren,” stelt hij.

Bouazza, die opgroeide in een traditioneel Marokkaans gezin, vindt het ‘totaal niet terecht’ dat met beschuldigende vinger naar de PVV wordt gewezen. ”Bepaalde commentatoren doen nu net of Breivik een onbeschreven blad was. Iemand wiens geest door mensen als Geert Wilders en Hans Jansen is gevuld met nare ideeën. Maar zo wérken die dingen niet. Breiviks hoofd zát al vol ideeën.”

Waanideeën wel te verstaan van een puur christelijk Europa zonder invloed van de islam. Volgens Bouazza is Breiviks zoektocht naar deze zelfgecreëerde utopie dezelfde als die van bepaalde moslimorganisaties naar een samenleving gebaseerd op de sharia. ”Alleen is de zoektocht van moslims naar culturele zuiverheid nooit zo sterk veroordeeld. Als een Europeaan op zoek ging, werd dat al snel als racisme of onverdraagzaamheid betiteld.”

De schrijver is bang dat mensen die gedegen kritiek hadden op de islam die kritiek niet meer zullen publiceren of hun toon zullen matigen, uit angst voor vernietigende reacties (”Pas op, straks staat er dankzij jou een nieuwe Breivik op”). Dat zou niet goed zijn, want de strijd voor ‘vrijheden en gelijkheidsprincipes’ moet gewoon doorgaan, betoogt Bouazza.

“Meest essentiële westerse verworvenheid: de gelijkheid van man en vrouw. Een vrijheid die ten grondslag ligt aan alle andere vrijheden en gelijkheidsprincipes.”