Spring naar de content

Internet Explorergebruiker tóch niet dommer

Mocht u geschrokken kennis hebben genomen van de vermelding dat de gebruiker van Internet Explorer een lager IQ heeft dan die van een andere browser, dan kunt u nu opgelucht adem halen. Het merkwaardige weetje, dat de afgelopen dagen via vele nieuwsmedia was te vernemen, blijkt een broodje aap.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

BBC meldt deze hoax. Twijfel ontstond toen lezers van de BBC-website erachter kwamen dat de site van het bedrijf dat het onderzoek uitgevoerd zou hebben, het ‘Canadese AptiQuant‘, pas een maand bestond en gevuld was met onjuiste en gestolen informatie. Toen BBC contact wilde opnemen met het bedrijf bleek niemand bereikbaar voor commentaar. Het is nog niet duidelijk wie er achter de verspreiding van het nepnieuws zit en of het gaat om een viral voor een alternatieve browser.

AptiQuant‘ claimde 100.000 mensen te hebben onderzocht op hun IQ en hun gebruik van internetbrowser. Een persbericht, begeleid door een researchrapport, zorgde ervoor dat onder andere CNN, The Telegraph, maar ook Nederlandse media als Bright, De Telegraaf en de Volkskrant een bericht plaatsten over het onderzoek of de vermeende aanklacht van Internet Explorer-gebruikers die daarop volgde. Over domheid, of op zijn minst onoplettendheid, gesproken.

Volgens het fictieve bedrijf had de gebruiker van de Operabrowser het hoogste IQ.