Spring naar de content

Meer blauw op straat

Afgelopen zondag, hartje zomervakantie, was in Pathé Amsterdam ArenA de première van de 3D-film The Smurfs, ten behoeve van de jeugdige doelgroep vertaald tot De Smurfen. Vier Amerikaanse scenaristen bewerkten het erfgoed van de Belgische tekenaar Peyo.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De smurfen zijn grafisch; de overige acteurs zijn van vlees en bloed - een vertrouwd concept sinds de dagen van Disney's Mary Poppins. De scenarioschrijvers hebben goed naar diezelfde Disney gekeken, want de smurfen krijgen in de Amerikaanse film namen mee die sprekend lijken op die van de kabouters in Snow White & The Seven Dwarfs: Brainy, Grouchy, Clumsy, Greedy, Handy en Vanity, om er een paar te noemen.

Grote Smurf (in de Amerikaanse versie Papa geheten) kreeg in Nederland de stem van acteur Jack Wouterse.

In Amerika schonk popzangeres Katy Perry haar stem aan Smurfin (aldaar overigens Smurfette geheten), een absolute publiekslieveling met aandoenlijk steil blond haar en gestoken in dezelfde pumps als Katrien Duck. In de Nederlandse film heeft ze de stem van musicalzangeres Kim-Lian van der Meij.

Een briljante move van de scenaristen is dat ze de smurfen, die op onnavolgbare wijze in Manhattan belanden, een bezoekje laten brengen aan het beroemde speelgoedpaleis FAO Schwarz aan Fifth Avenue. Aldaar stroopt een door heftige begeerte aangeraakte Smurfin, in haar eeuwig saaie witte kleedje, zonder aarzelen alle galajurken van de tentoongestelde barbiepoppen. Zij kiest ten slotte voor het klassieke modelletje van Marilyn Monroe dat - jawel - prompt omhoog waait als ze even later over een luchtrooster trippelt. Een knipoog naar de ouders die de bioscoopkaartjes betalen, zeg je dan.

Musicalzangeres Nurlaila Karim (hier met echtgenoot Muriel Wolda) gaf haar stem aan Odile, een bitcherige cosmeticafabrikante die een ondersteunende rol in de film speelt. Odile is de opdrachtgeefster van pr-agent Patrick Winslow, die ontslagen dreigt te worden omdat de notoir onhandige Klungelsmurf (met de Nederlandse stem van Sascha Visser) over het toetsenbord van Patricks zakelijke laptop heeft gelopen.


De aldus veroorzaakte toetsindrukken maakten dat het verkeerde grafische bestand werd gemaild naar het reclamebureau - dit alles met verstrekkende gevolgen. Patrick is tegen wil en dank de gastheer van de smurfen in Manhattan, maar niet nadat hij eerst met een knuppel in de hand jacht op blauwe indringers heeft gemaakt, uiteraard totaal vergeefs. Voor we het vergeten: de blondine naast Sascha op foto vijf is de olympische medaillewinnares Ellen Hoog, die in Peking met haar Nederlandse hockeyteam in 2008 goud won.

Met voorsprong de beroemdste bezoeker deze zondagmiddag was Marco Borsato, die de aanwezige fotografen bruutweg over alle kleuters liet klauteren, want de zanger dacht in het midden van de bioscooprij veilig te zijn. Maar de ware paparazzo kijkt niet op wat geplet grut meer of minder.