Spring naar de content

Iedereen een hesje

Hesjes voor taakgestraften, daar zullen we misschien even aan moeten wennen. Maar dat komt vast goed, want we zien sowieso steeds meer hesjes om ons heen. Hesjes zijn al bijna aan inflatie onderhevig. Let maar op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Lange tijd moesten we bij hesjes vooral denken aan voetballers, voor wie het uitermate belangrijk is of ze bij de training een hesje krijgen toebedeeld. Dat kan immers het verschil uitmaken tussen wel of niet spelen in de uiteindelijke wedstrijd. De hele sport blijkt vergeven van de hesjes. En dan nóg krijgt niet iedereen er even makkelijk eentje aan.

Er ging voor ons een nieuwe wereld open toen we de website www.hesje.com bekeken: er blijkt een ware hesjesindustrie te bestaan. Hesjes zijn gewoon overal. En ook op plekken waar je dat niet meteen verwacht. Neem een ziekenhuis of verpleeghuis: wie daar medicijnen ronddeelt, wil liever niet gestoord worden. De oplossing: een hesje. Voor wie belangstelling heeft: ze kosten €14,50 per stuk. Niet echt veel geld, maar uiteraard valt daarop te beknibbelen. Een andere, meer onverwachte categorie hesjesdrager is de asielzoeker, althans in Limburg.

En denk niet dat hesjes voor kuddedieren zijn. Wie een eigen hesje wil, kan dat gewoon laten maken. En denk niet te lichtzinnig over hesjes, want ze kunnen het verschil maken tussen leven en dood. Slimme ondernemers maken daar gebruik van. En denk niet dat hesjes alleen voor mensen zijn.

Hesjes zijn dus overal. Ze worden ons met de paplepel ingegoten. Hele bevolkingsgroepen moeten ze vervolgens verplicht dragen. Zo gaat dat in een risicomaatschappij: eigenlijk heeft iedereen wel een reden om een hesje te dragen. Het evidente gevaar ligt op de loer: straks draagt iedereen op straat er eentje. En dan val je pas op wanneer je er géén draagt.