Spring naar de content

PVV wil weer een criticus de mond snoeren

De PVV en de vrijheid van meningsuiting; het blijft moeilijk. Wilde Geert Wilders eerst de Koran verbieden en maakte Hero Brinkman zich blij over een afgelaste lezing van Thomas von der Dunk, nu wil PVV-Kamerlid Johan Driessen dat de subsidie van het Nexus Instituut wordt afgepakt. U weet wel, het debatinstituut van Rob Riemen die nu al enige tijd aan het betogen is dat de PVV bestaat uit een stelletje fascisten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

En laat dat nou net een beetje het jammere zijn aan de PVV: het lijkt wel of de partij voortdurend critici de mond wil snoeren. En dat gaat zover dat er dan dus ook Kamervragen gesteld worden. Driessen wil nu dat minister Piet Hein Donner (CDA) van Binnenlandse Zaken aan de provincie Noord-Brabant vraagt of zij de subsidie aan het instituut van Riemen willen intrekken. Riemen krijgt jaarlijks 80.000 euro subsidie van de Brabanders.

Wat is er gebeurd met ‘Ik ben het niet eens met wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen tot mijn dood verdedigen’? Nu ja, het dient gezegd te worden dat Riemen ook niet helemaal coherent is. Eind vorig jaar publiceerde hij het boekje ‘De eeuwige terugkeer van het fascisme’ waarin hij betoogt dat ‘Geert Wilders en zijn beweging’ het ‘prototype’ zijn van ‘hedendaags fascisme’. En dat laat geen enkele politicus zich natuurlijk graag aanleunen, hence de Kamervragen van de PVV.

HP/De Tijd-redacteur Roelof Bouwman schreef vorig jaar een aardige recensie over het boekwerkje. “Protesteren helpt niet, want ook als je niks hebt tegen de parlementaire democratie, tegen het kapitalisme of tegen joden, kun je door Riemen met terugwerkende kracht worden aangetroffen op theevisite bij de Führer.”

Subsidie of niet, Riemen treedt deze maand gewoon op. Zien? Moet u eerst een kaartje voor het beatmuziek-festival Lowlands weten te bemachtigen.