Spring naar de content

De HMS Gay Cabinet

Waarin de overheid zich van haar roze kant laat zien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Door onze contacten bij OCW (dank, pr-officier Karen) was HP/De Tijd ook dit jaar weer aangemonsterd op de Dutch Government Pride, de regeringsboot die als eerste van wal stak in de Canal Pride 2011. Dankzij die beslissende voorsprong klauterde de politieke elite na afloop zo’n beetje als enige kurkdroog aan wal. Regeren is vooruitzien, weet ook de christen-democratische Europarlementariër Wim van de Camp, hier met zijn man Swindley Simmons, die als altijd achter hem staat. Ondanks het afzeggen van Henk Krol (die de indiscrete AVRO-camera’s handig was ontlopen en op de receptie na afloop opeens zijn opwachting zou maken) was het puikje van menslievend Nederland present.

Niet in de laatste plaats OCW-minister Marja van Bijsterveldt, vorig jaar nog eenvoudig staatssecretaris op dezelfde boot, maar inmiddels bevorderd tot chef van het ministerie. Naast hare excellentie staat ex-politicus Boris Dittrich, die eveneens de Henk Krol-route naar de afsluitende roze champagne had gevonden.

Het beroemdste matroosje dat zich zonder gesputter had laten inlijven was Albert Verlinde, die dit jaar zijn maiden voyage maakte. De sympathieke presentator, die als enige door het publiek werd herkend, zwaaide enthousiast bijkans zijn beide armen uit de kom naar de RTL-kijkers op de walkant. Een enkele zonderling onder hen spotte ook de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel aan boord, die zonder zijn vertrouwde krijtstreep praktisch mleert tussen de matroosjes. Opvarende blonde heteromeiden waren er trouwens ook, want met de Gay Pride is als bekend gewoon alles toegestaan. De sexy predikante Abeltje Hoogenkamp deelde folders uit onder het publiek voor haar Gay Pride kerkdienst die de volgende dag in de Keizersgrachtkerk zou plaatsvinden, waar ook de onvermoeibare OCW-minister plus zangeres Leoni Jansen hun opwachting zouden maken.


De regeringsboot legde het parcours naar de Amstel in recordtijd af, en mocht ongehinderd het Westerdok opvaren om aan te leggen bij het afgehuurde restaurant Nevy, alwaar het gay politiebal was belegd. Of het nu door die uniformpjes komt of iets anders, feit is dat er veel roze tiepjes zitten tussen Hen Die Ons Beschermen. Via een interessant uitwisselingsprogramma krioelde het hier ook van de buitenlandse bromsnorren en dito brandweervrouwtjes. Tussen het met sproetjes gedoteerde toetje van Irene uit het Zwitserse Zürich en de Hollandse veldwachteres Lea was in korte tijd al een heuse romance opgebloeid, al was Lea wat nuchterder: “We gaan vanavond voor het eerst uit, en we zullen zien of het wat wordt.”

En we hadden het al verklapt: daar dook tussen de departementale bitterballen opeens de rijzige gestalte van Henk Krol op, de man die in eerste instantie de ministeriële uitnodiging om aan boord te komen had afgeslagen, en dat ook aan alle media had laten weten. Altijd gekissebis en moeilijk gedoe – is die Krol een homo of zo?