Spring naar de content

Drees jr., niet Bolkestein

Sommige misverstanden blijven hardnekkig. Zoals deze: Frits Bolkestein was de eerste die in 1991 het failliet van de multiculturele samenleving aankaartte. Is niet waar, maar het wordt maar niet weersproken. Vorige week stond het er weer, nu in een interview met de voormalige VVD-leider in De Telegraaf. Daarom, voor eens en altijd: het was niet Frits Bolkestein, maar DS’70-voorman Willem Drees junior die zich in de jaren zestig en zeventig openlijk verzette tegen de immigratie, omdat Nederland, zo zei hij, een ‘vol land’ is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Junior waagde het zelfs geheel tegen de toen heersende knuffelmode in om de kosten te berekenen van massa-immigratie, volgens hem een slordige vierhonderd miljoen gulden. Geen wonder dat Drees junior zich afsplitste van de PvdA, over welke partij hij zei: “Mensen die van honden houden, fokken honden. Mensen die van zwakkeren houden, zorgen dat er zwakke groepen komen.” Zijn vader, voor de PvdA in vier kabinetten premier van dit land van 1948 tot 1958, volgde zoonlief naar de nieuwe opgerichte partij DS’70.

DS’70 behaalde bij de verkiezingen van 1971 in één keer acht zetels. Twaalf jaar later werd de partij opgeheven. Helaas, zo mogen we nu wel vaststellen.