Spring naar de content

Peter Blok

Peter Blok (Den Haag, 1960) is acteur. Hij speelt bij diverse theater- en toneelgroepen en is nu te zien in het tweede seizoen van de tv-dramaserie In therapie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

On top of the world. Met mijn vrouw en twee dochters gaat het heel goed. Als dat niet zo was, zou ik aan de rest ook maar weinig lol beleven. Ik ben betrokken bij allemaal geweldige projecten, zoals In therapie. Daar-naast werk ik sinds een tijdje weer volop aan mijn conditie.

Aan wie ergert u zich?

Zeiksnorren en lapzwansen. Gelukkig ken ik er niet zoveel.

Wie zijn uw helden?

Op dit moment mijn kinderen. Ze zijn nu beiden het huis uit en ik voel respect voor de manier waarop zij nu een plekje in de wereld veroveren. Ze nemen stappen in hun leven die ik nooit gezet heb.

Lijkt u op uw moeder?

Ze leeft niet meer. Ik kan me soms uitlaten over situaties of mensen met dezelfde vernietigende kracht als zij. In de praktijk houden we ons meestal in. Met het reservoir aan argumenten dat we dan opbouwen zouden we minuten aan één stuk ons ongenoegen kunnen spuien. Ook kunnen we ons goed neerleggen bij tegenslagen.

Wat is uw grootste angst?

Dat mijn vrouw Maria doodgaat. We zijn al 31 jaar samen en ik kan me geen leven zonder haar voorstellen. Onze zielsverwantschap is enorm.

Wat zijn uw dagdromen?

Ik ben sinds kort weer begonnen met judo. Het lijkt me te gek om daarin olympisch kampioen te worden.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Het laten trekken van mijn horoscoop komt het dichtst in de buurt. Ik ben een wetenschapfanaat en geloofde er helemaal niet in. Maar het klopte zó erg. Het was een sessie van tweeënhalf uur die een verpletterende indruk op me maakte.

Wat is uw definitie van geluk?


Geconcentreerd ‘zijn’ zonder ervaring van tijd. Ik heb het als ik dans en soms ook als ik toneel speel.

Bent u aantrekkelijk?

Ik denk dat mensen zich tot me aangetrokken kunnen voelen omdat ik oprecht interesse in ze heb, humor heb, zorgzaam ben en hun vertrouwen niet zal beschamen. Als de zon schijnt en ik me goed voel, en ik zie mezelf in mooie kleren langs een etalageruit lopen, denk ik weleens: dat is best een lekkere vent.

Bent u monogaam?

Ja. Maar ik ben weleens stout geweest.

Waar schaamt u zich voor?

Staatssecretaris Halbe Zijlstra. De meeste kunstenaars zijn het ermee eens dat er bezuinigd kan worden op de kunsten. Als hij ons gewoon had opgezocht met: “We hebben een probleem,” had iedereen zijn beste beentje vast voor willen zetten. Hij praat ook met groot dédain over kunstenaars die zich nog niet bewezen hebben.

Lijkt u op uw vrienden?

In veel opzichten wel, anders zou ik ze niet gekozen hebben. Ik geloof dat vriendschap berust op geestverwantschap en gedeelde waarheid.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik gun mijn vrouw een bourgondischer man. Zij geniet van mannen die op het strand zitten, een slok te veel op hebben, ineens opstaan en roepen: “Iedereen iets te drinken van mij!” Ook zou ik van mijn treurige dips af willen, hoewel het de laatste jaren heel goed gaat.

Wie is uw grootste liefde?

Drie keer raden…

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Toen mijn oudste dochter werd toegelaten op de academie voor verloskunde. Dat was eerst mislukt. Ze was er zo aan toe.


Wat is uw grootste ondeugd?

Ik geef te veel mensen te weinig complimenten.

Hoe moedig bent u?

In het geval van een ruzie op straat spring ik ertussen. Dat vind ik niet moedig, maar onontkoombaar. Los daarvan geef ik mezelf een zes. Ik zou vaker mensen ter verantwoording willen durven roepen. Bijvoorbeeld iemand die te laat komt bij een repetitie. Ik ben dan bang voor het beeld van de schoolmeester, maar ook dat ik de volgende dag zélf te laat kom.

Gelooft u in God?

Gelukkig niet.

Wanneer was u het gelukkigst?

Op momenten van intimiteit en diep persoonlijk contact met mijn gezin. En wanneer ik dans. Ik ben de enige die ik ken uit mijn vriendenkring die ’s nachts thuis in zijn eentje een paar uur gaat dansen.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik kan leven van waar mijn hart ligt. Het is deels geluk, maar dat ik de juiste keuzes heb gemaakt is mijn prestatie. Het begon door te kiezen voor de toneelschool, en niet voor een studie wis- of natuurkunde, zoals mijn vader hoopte.

Wat is uw grootste mislukking?

Dat ik geen instrument bespeel. Ik ben ooit begonnen met gitaar, maar dat wordt niks.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Mijn motor. Een BMW 1100 GS. Alles is vervangbaar, maar met een motor krijg je toch een soort persoonlijke relatie.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Kracht en humor.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Zachtheid en humor.

Wat is de beste plek om te wonen?

Thuis.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Misschien dat ik mijn sociale contacten te makkelijk verwaarloos. Het lukt slecht om mijn hele netwerk draaiende te houden.


Hoe ontspant u zich?

Dansen en sporten.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Niet. Je kunt het hopelijk een betekenis geven. Ten goede, zodat het niet voor niks was.

Wat is uw devies?

Heren, trek eens wat moois aan. En zeker geen korte broek of sandalen.

Volgende week: Coen Verbraak.