Spring naar de content

Gehele Amerikaanse stealth-vloot staat aan de grond

Opmerkelijk nieuws uit de wondere wereld van de militaire luchtvaart. Bijna de gehele Amerikaanse stealth-vloot staat aan de grond. Het gevechtsvliegtuig F-22 Raptor kampt namelijk met een probleem: de zuurstof-toevoer voor de piloten in ondeugdelijk. Maar niet alleen de Raptor kampt met problemen, het handjevol JSF’s staat ook aan de grond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De problemen begonnen toen enkele piloten wat misselijk uit hun Raptors tuimelden. Wat bleek? In hun longen werd een mix van oliedampen, anti-vries en propaangas aangetroffen. Bepaaldelijk niet bevordelijk voor het verantwoord besturen van een miljoenen kostende stealth-gevechtsjager.

Liefst 165 jagers staan sinds mei aan de grond. Dat betekent dat de piloten hun minimale aantal vluchten per maand niet halen. Zorgelijker is dat een Raptor-piloot na 210 dagen niet gevlogen te hebben in het oorlogstuig zijn hele training opnieuw moet doen.

Wat ons brengt op de JSF. Het handjevol werkende JSF’s van de Amerikanen werd eerder deze maand al aan de grond gehouden vanwege een probleem met de power package tijdens een testvlucht. Een eufemisme voor een ontplofte motor. In juni waren er ook al problemen met een JSF: de besturing van de jager besloot er mid-flight mee op te houden. Nu ja, het is de vraag wanneer Nederland nou eindelijk eens die JSF écht kan kopen.

Hieronder de F-22 Raptor in betere tijden.

Onderwerpen