Spring naar de content

Lowlands-organisator: Geert Wilders is een fascist

Popmuziek en politiek is altijd een aardige combinatie. Sprak Pinkpop-baas Jan Smeets zich eerder al uit over dit kabinet – “Get the fuck off met deze regering” – Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg doet nu ook een duit in het zakje. Hij nodigde persoonlijk publicist Rob Riemen uit voor een lezing. “Ik vind dat de PVV verder gaat dan populisme, dat ze over de schreef gaan.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Publicist Rob Riemen is een zelfverklaard Wilders-criticus. De toch ietwat fijngevoelige PVV stelde onlangs dan al Kamervragen over de wetenschapper. Op een muziekweblog legt Van Eerdenburg uit waarom hij Riemen heeft uitgenodigd. “Rob Riemen heb ik gevraagd, omdat ik zijn boekje De eeuwige terugkeer van het fascisme (recensie) heel actueel vind. En ik vind dat er een beetje overheen gepraat wordt door de politiek. Ze noemen het populisme, maar eigenlijk is iedere politicus een populist. Net zoals iedere artiest een populist is: een volksmenner. Ik vind dat de PVV verder gaat dan populisme, dat ze over de schreef gaan. Dat dacht ik al een tijdje, toen kwam ik dit boekje tegen en dacht ik: ‘Deze man geeft woorden aan mijn gedachten’.”

Van Eerdenburg deelt de mening met Riemen dat de PVV-beweging lijkt op het fascisme uit de jaren dertig: “Als Fleur Agema van de PVV iets ronduit racistisch roept in een tv-programma over Marokkaanse rotjongetjes op het strand van Zandvoort, dan zit er een politica naast die alleen maar zegt: ‘Zo zou ik het niet gezegd hebben’. Dat vind ik schokkend. Ik irriteer me daar aan. Dan moet het maar uit de wetenschap komen, van mensen die de cultuurhistorie en -filosofie bekijken en zeggen: ‘Ik zie hier overeenkomsten met de jaren ’30 en de huidige tijd’. Dan mag die dat bij mij komen vertellen.”

Politiek en Lowlands is overigens geen nieuwe combinatie. Eerder verleenden Ruud Lubbers, Frits Bolkestein, Ayaan Hirsi Ali, Jan Marijnissen, Wouter Bos, Femke Halsema en Boris van de Ham hun medewerking aan het festival. Het interview met Van Eerdenburg leest u hier. “Zelfs Wilders heeft hier een keer gezeten en als hij zou willen, is hij weer welkom. Lijkt me fantastisch als hij hier volgend jaar samen met Martin Bosma tegen een team van wetenschappers of intellectuelen het debat zou voeren.”

Onderwerpen