Spring naar de content

Helga van Leur fileert Rick Perry. ‘Meneer, u heeft hier geen verstand van’

Dat de Republikeinse presidentskandidaat Rick Perry weinig op heeft met klimaatwetenschappers wisten we, maar nu is hij nog een stapje verder gegaan in zijn uitspraken, meldt Huffington Post. De Texaan zegt nu dat deze deskundigen wetenschappelijke gegevens hebben gemanipuleerd in ruil voor geld. Daarnaast heeft hij zijn twijfel uitgesproken over het menselijk aandeel in de klimaatverandering. Helga van Leur, RTL-weervrouw en bovengemiddeld geïnteresseerd in het klimaat, laat haar gedachten gaan over de uitspraken van Rick Perry. “Meneer, u heeft hier geen verstand van.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

<iframe width=”460″ height=”310″ src=”http://www.youtube.com/embed/6xnxD_NSUQw” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Wat denkt u als u deze uitspraken hoort?
Helga van Leur: “Ik denk op de eerste plaats: die man is geen wetenschapper. Daarbij doet hij aan cherry picking. Als je een groene kers zoekt aan een rode kersenboom, vind je die misschien wel. Het wil niet zeggen dat die rode kersenboom er niet staat. Daarnaast denk ik: het is een Texaan. Texas kent veel lobby’s vanwege de oliebronnen. Veel Texanen hebben geen belang bij het terugdringen van het klimaatprobleem. Dat gaat hun geld en werkgelegenheid kosten. Ik denk dat hij verwarring wil zaaien en ik ben ervan overtuigd dat dit onderdeel van de lobby is.”

Verwarring zaaien, hmm…
“Ja, dat doet hij. Niemand heeft de waarheid in pacht over het klimaat en dat zal over vijftig jaar nog steeds zo zijn. In Nederland kennen we trouwens ook deze tegengestelde belangen hoor. De Nederlandse overheid verdient ook geld aan de olie-industrie en heeft er ook belang bij dat bijvoorbeeld Shell in Nederland de economie helpt.”

Dus wetenschappers hebben wel gelijk dat er een probleem gaande is?
“Wetenschappers zijn soms ook afhankelijk van subsidies, maar als er een consensus is, van zeg 95%, dan is het wel duidelijk dat we de resultaten kunnen vertrouwen en er iets aan moeten doen. Je ziet dat er dingen in het klimaat aan het veranderen zijn. En dan bedoel ik niet dat het weer van morgen anders is dan dat van vandaag. Dan heb ik het bijvoorbeeld over smeltende poolkappen.”

En hebben mensen daar aandeel in?
“Deels is een klimaatverandering natuurlijk, maar dat de mens invloed heeft, dat weet ik zeker, ik kan het zelfs aantonen. Veel politici snappen het klimaat en de veranderingen niet. Het gaat over statistiek en langjarig gemiddelden. En als ik dit verhaal van Perry dan hoor, dan denk ik: ‘Meneer, u heeft er geen verstand van en u preekt voor uw eigen parochie.’ In Texas wonen ook veel fundamentalistische christenen en hun religie strookt niet altijd met de wetenschap. Zij menen dat mensen niets in de pap te brokkelen hebben, en dus ook geen aandeel hebben in het klimaat. Let wel, ik ben geen klimaatdeskundige, maar het is wel duidelijk dat de aarde uit balans is en dat we iets moeten doen, voordat de schade onherstelbaar is. We kunnen niet hetzelfde comfort behouden terwijl de bevolking groeit. Het wordt tijd dat het aanpakken, wat echt niet betekent dat we allemaal moeten stoppen met vlees eten of derdehands kleding moeten dragen. Het is tijd voor een nieuwe, meer innovatieve, duurzame economie.”

Het is niet de eerste keer dat Perry klimaatwetenschappers beschuldigt van gemanipuleer; ook in zijn boek Fed Up! laat Perry zich negatief uit over de klimaatwetenschap.

Ook (ex-)presidentskandidaten Rick Santorum, Ron Paul en Michele Bachmann zetten hun vraagtekens bij het klimaatprobleem. Bachmann ziet zelfs helemaal geen probleem. “Carbon dioxide is a natural byproduct of nature!” zei zij twee jaar terug in het Huis van Afgevaardigden.

<iframe width=”460″ height=”310″ src=”http://www.youtube.com/embed/IAaDVOd2sRQ” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Ook Nederlandse politici hebben hun vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van klimatologen en klimaatinstituten. Het KNMI wil niet reageren op uitspraken als die van Rick Perry. “Het lijkt me logisch dat we het niet met hem eens zijn, maar ik zie niet in waarom wij hier als Nederlands instituut op moeten reageren, dus dat doe ik niet,” aldus woordvoerder Cees Molenaars.