Live slagveld

Bert Van der Veer 19 aug 2011 Leven

Het zou zomaar ook in Nederland kunnen gebeuren, iets anders konden ‘de deskundigen’ moeilijk concluderen. Hoek van Holland, Helmond, Gouda – het is meer een kwestie van gelijktijdigheid dan van waarschijnlijkheid. So let’s be prepared!

De avond nadat het flatscreenbegerende tuig van Londen een slagveld had gecreëerd, kwamen 16.000 politieagenten op de been om meer en erger te voorkomen. Dat was al meteen een stuk spannender dan de afgelaste voetbalwedstrijd Engeland-Nederland had kunnen worden. Nu is Engeland gezegend met meerdere around-the-clock-nieuwszenders, dus het viel te billijken dat BBC 1 en 2 de reguliere programmering niet op de schop namen. Het was echter razend interessant te bezien of het schorem zich rustig zou houden in Ealing en Hackney of dat elders in het Verenigd Koninkrijk het straatmeubilair door de etalages zou gaan.

Echt spectaculair wilde het niet worden, maar ik zag Herman van der Zandt al staan voor de kaart van Nederland: waar het na een vingerwijzing rood werd, dreigde het geweld. En met dat scheve koppie van ‘m schakelde Joost Karhof van Amsterdam naar Assen en door naar Den Haag, alwaar de verslaggever niet meer paraat was omdat de nieuwsploeg naar Vlaardingen was afgereisd, waar een clubje hangjongeren volgens een hete tip op Twitter in beweging was gekomen.

Kijk, als middenstandkoesterende burger ben ik tegen zulk geweld, maar als tv-kijker ben ik – ongeveer sinds 9/11 – het stadium voorbij dat ik me schaam voor mijn sensatiezucht. Wat gebeurt, moet immers goed in beeld.

Reageer op artikel:
Live slagveld
Sluiten