Postzegelheld

wpk-admin 19 aug 2011 Leven

De vermiste Utrechtse postzegelhandelaar Willem van der Bijl is terug uit Noord-Korea. Hij was opgepakt omdat hij er foto’s maakte die helemaal niet gemaakt móchten worden. Nu hij weer boven water is, wil hij er niets over zeggen om anderen niet in gevaar te brengen.

Daarmee groeit het postzegelmysterie: hoe bijzonder zijn die zegels dat iemand er met gevaar voor eigen leven helemaal voor naar Pyongyang afreist? Wie zijn die ‘anderen’ die hij in gevaar kan brengen? Pamela van der Vlekkert, organisator van de Postzegel Eindejaarsbeurs, kent Van der Bijl persoonlijk. “Sommigen gaan naar Dubai of Thailand. Van der Bijl reist voor zijn zegels al jaren naar Korea. Heel specifiek materiaal zoekt hij daar. Hij is een motiefhandelaar: hij zoekt voor verzamelaars die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in bloemen, of olifanten, of vliegtuigen. Hij heeft in Noord-Korea contactpersonen die hem helpen met zoeken – alleen kom je er niet in. Soms zijn dat mensen van de overheid.”

Een anonieme werknemer van postzegelhandel Van der Bijl in Utrecht zegt ten slotte: “Noord-Koreaanse postzegels bestaan in talloze varianten, variërend in waarde van vijf cent tot duizend euro. Er zijn geen andere handelaren die ervoor naar Korea reizen. Verder praten wij niet met de pers.” PB

Reageer op artikel:
Postzegelheld
Sluiten