Spring naar de content

Schrijver met reuzenduim

Wat is Anton Dautzenberg toch een slimme schrijver. Eerst wist hij zichzelf in de kijker te spelen door een verzonnen interview met Motörhead-frontman Ian ‘Lemmy’ Kilmister in de VPRO Gids te laten afdrukken. Daarna gaf hij toe dat hij het allemaal uit zijn grote duim had gezogen. Een relletje was geboren, waarop de VPRO rectificeerde. Gevolg: Dautzenberg kreeg flink wat media-aandacht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Onlangs werd de schrijver lid van pedofielenvereniging Martijn om een daad te stellen. Zijn uitgever stond achter hem. Wederom een relletje, waarop hij in de Volkskrant zijn verhaal mocht doen.

En nu heeft Dautzenberg het boekje Rock & Roll, economie voor en door leken verklaard geschreven. Het beruchte Kilmister-interview staat erin als uitsmijter. Daarnaast worden Marlies Dekkers, Ronnie Brunswijk, Ronald de Boer en Inger ‘Pippi Langkous’ Nilssen geïnterviewd over hun economische inzichten.

Brunswijk pleit er bijvoorbeeld voor dat we allemaal teruggaan naar de natuur.

Marlies Dekkers gaat in op hoe sexy jaarverslagen kunnen zijn. Op de vraag of ze in Nederland weleens met fraude te maken heeft gehad, antwoordt ze: “Eén keer… Heleen van Royen is een lieve meid, maar ook een… een beetje een haaibaai. Toen wij samen met Stout op tournee gingen, kreeg ik van haar een spookrekening van enkele tienduizenden euro’s. Je weet wel, van die rekeningen zonder btw-nummers, die buiten de boekhouding moeten blijven. In eerste instantie kwam ik erachter dat ze een fout maakte, maar gaandeweg kwam ik erachter dat het opzet was.”

In kamp Dekkers is geschrokken gereageerd op het fictieve interview. Haar woordvoerder: “Wij zijn onaangenaam verrast door het gebruik van de naam ‘Marlies Dekkers’. We kunnen er verder nog geen oordeel of reactie op geven, aangezien we nog niet het hele verhaal hebben kunnen lezen.”

Niet alles aan het boek is overigens fictie. Professor Rob Bauer, hoogleraar Institutionele Beleggers aan de Universiteit Maastricht, schreef het nawoord. “Goed dat u dat checkt – bij hem weet u dat nooit,” zegt Bauer. “Ik kwam Anton toevallig tegen in de trein. Toen hij mij vertelde over dit boek, bleek het exact een onderwerp waar ik onderzoek naar doe. Ik had bij lezing van de interviews meteen in de gaten dat het nep was. Maar wat hij al die mensen laat zeggen, is wat ik ook terug hoor op feestjes. Dat is dus heel erg herkenbaar.”


Is het nodig dat Dautzenberg daar bekende mensen voor inzet? Bauer: “Het is zijn boek, niet het mijne. Zoiets valt onder artistieke vrijheid. Ik ben niet degene die daar een mening over vormt.” IvW

‘Nou, ik heb het verkeerde perspectief gekozen.’

Premier Mark Rutte legt in een persconferentie na de eerste ministerraad uit hoe hij een rekenfout van vijftig miljard kan hebben gemaakt. Hij biedt negen keer zijn excuses aan.