Spring naar de content

Suspense

Jonathan Safran Foer en Nicole Krauss vormen waarschijnlijk het bekendste schrijversechtpaar in Amerika, maar Vendela Vida en Dave Eggers staan op een niet onverdienstelijke tweede plaats. In 2009 kwam de door hen geschreven romantische roadmovie Away We Go uit, een lichte, erg vermakelijke film, zo een die je gerust vier of vijf keer kunt bekijken zonder je te vervelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Vida’s romans zijn zo mogelijk nog beter, maar hebben nog niet de bekendheid die ze verdienen – in elk geval niet hier. De minnaars is haar derde roman en de tweede die in het Nederlands verschijnt.

Je zou het een bildungsroman kunnen noemen. Nu eens niet over een adolescent die worstelt met de grote levensvragen, maar over een 53-jarige vrouw die opnieuw moet leren leven nadat haar man is verongelukt.

Na twee jaar van rouwen en tandenknarsend hulp accepteren, gaat Yvonne met vakantie naar Turkije. De onverwachte dood van een geliefde is een ramp, laat Vida zien, maar het bemoeizuchtige medelijden dat daarop volgt is niet veel minder erg. Niks helpt, niemand kan de goede dingen zeggen.

In Turkije gaat er ook veel mis – kleine dingen vooral, ongelukjes, en al snel voel je aan dat dit voorboden moeten zijn van een groter, onherstelbaar ongeluk. Nergens zet Vida de spanning te dik aan. Haar stijl is kalm en nuchter en Yvonne is een intelligente, allesbehalve roekeloze hoofdpersoon. Maar De minnaars is spannender, rijker aan suspense, dan de meeste thrillers. En, hoewel je er hoogstens een paar keer hardop om lacht, grappiger dan de meeste komedies.

Vendela Vida schrijft licht over grote ellende, zonder die ellende te bagatelliseren, en ze schrijft prachtig over liefde en relaties zonder haar scherpzinnigheid te verliezen. Haar wereld voelt levensecht aan. Zo is het, denk je tijdens het lezen: treurig en grappig en zenuwslopend en prachtig, soms allemaal tegelijk.

Vendela Vida: De minnaars. Meulenhoff, €18,95. Ook verkrijgbaar via www.ako.nl.

toptien fictie


Bella Italia (1) – Suzanne Vermeer Gevallen (2) – Karin Slaughter Blauwe maandag (3) – Nicci French Haantjes (re) – Kluun In mijn dromen (4) – Simone van der Vlugt Zomerhuis met zwembad (6) – Herman Koch Voor ik ga slapen (5) – S.J. Watson Het huis waar jij van hield (7) – Tatiana de Rosnay De zesde man (8) – David Baldacci James Worthy (re) – James Worthy

Tussen haakjes de klassering van vorige week. Deze fictietoptien is samengesteld op basis van de verkopen bij AKO.