Spring naar de content

SP-raadslid Hilversum stapt op vanwege afdrachtregeling

Terugkerend probleem bij de SP: morrende politici die niet meer mee willen doen aan de afdrachtregeling. Heeft het afdragen van de vergoeding de SP veel goeds gebracht – het geld klotst tegen de plinten aldus Harry van Bommel – eens in de zoveel tijd stappen SP-volksvertegenworodigers op. Zoals nu in Hilversum. Oud-wethouder en tegenwoordig raadslid Karen Walters gaat voor zichzelf beginnen. “Ik heb besloten dat ik er niet meer aan mee wil werken.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Walters trekt in een verklaring een behoorlijke beerput open over de afdrachtregeling. Zo werd ze door de partij verplicht haar belastinggegevens aan de partij af te staan en moest ze ook haar belastingteruggave aan het partijbureau overmaken. Ook is de SP niet consequent in de afdrachtregeling. “Bovendien is het mij duidelijk geworden dat er sprake is van willekeur: niet alle SP-wethouders dragen deze belasting af en raadsleden en provinciale statenleden dragen ook geen belastingteruggave af.”

Begin dit jaar stapten al complete SP-fracties uit de partij. In Apeldoorn, Leeuwarden, Heerlen, Dongen en Kerkrade besloten raadsleden voor zichzelf te beginnen. Een probleem waar de socialisten al langer mee kampen. Het vorige kabinet probeerde onder leiding van Guusje ter Horst (PvdA) de afdrachtregeling te verbieden. Dat leidde tot woede bij de SP die het voorstel zag al ‘partijtje pesten’, dixit SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Het is niet verwonderlijk dat de SP graag vast wil houden aan haar afdrachtregeling. Jaarlijks levert die zo’n drie miljoen euro op. Essentieel voor een partij die voortdurend campagne voert. Afdrachtregelingen zijn niet ongebruikelijk. Verschillende Kamerfracties hanteren een dergelijke regeling maar dan gaat het over enkele procenten. SP’ers moeten rondkomen van zo’n 2100 euro netto per maand. De verblijfs- en vervoerskosten worden vergoed, ziektekostenpremie idem, net als trouwens alle kosten die gemaakt worden in verband met de taakuitoefening.

Onderwerpen