Spring naar de content

Duuuuuuuuuuuude, yeah!

Jeff Bridges had het niet kunnen vermoeden tijdens de opnamen van The Big Lebowski, maar de ‘The Dude’, de sukkel die hij in die film speelde, is onwaarschijnlijk populair geworden. Zijn fans waren dan ook massaal aanwezig bij de presentatie van de blu-ray-editie van de film.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Natuurlijk, een reportage uit het buitenland beginnen met het relaas van een lokale taxichauffeur is een journalistieke nono. Toch moet het even. De New Yorkse cabby die de rit verzorgt vanaf JFK Airport lijkt namelijk sprekend op The Dude, de bowlende en blowende antiheld uit The Big Lebowski, onsterfelijk gemaakt door acteur Jeff Bridges. De grijzende chauffeur met zijn regenboogshirt en vlassige paardenstaartje doet tevergeefs een beroep op zijn frontale hersenkwab als hij de naam van het hotel hoort: The London NYC Hotel. Het is een van de hipste adressen aan de oostkust, maar dat ‘London’ lijkt de chauffeur enigszins van zijn stuk te brengen. Zodra hij eenmaal als een zombie over de Van Wyck Expressway koerst, beginnen praktisch alle waarschuwingslampjes op zijn dashboard op te lichten. Sommige in oranje, de meeste echter – ‘check engine’ – in alarmerend rood. Ook het icoontje dat een te lage bandenspanning aangeeft brandt. Dat weerhoudt de man er echter niet van zijn Chrysler richting zo’n beetje elk mangat in het asfalt te navigeren.

Krap vierentwintig uur later stapt de echte Dude uit een auto op 34th Street. Het is helaas niet de rondom gebutste Ford Torino uit 1973 die in de film uiteindelijk jammerlijk crasht (“Well, they finally did it. They killed my fucking car!”), maar een bronstige Lincoln Aviator die acuut een opstopping veroorzaakt. In strijd met het protocol heeft Jeff Bridges namelijk besloten midden op de weg uit zijn limojeep te stappen, hetgeen tot paniek leidt bij de security. Hun oortjes kraken en de dranghekken voor de Hammerstein Ballroom staan plotseling helemaal verkeerd.

De Lebowski-meute heeft de 61-jarige Oscarwinnaar, die er tegenwoordig uitziet als een kruising tussen Kris Kristofferson en een kampvuurversie van Sinterklaas, al rap ontdekt. Lachend laat hij zich fotograferen door zijn fans, waarvan het gros net zo blijkt uitgedost als zijn personage uit The Big Lebowski – inclusief badjas en plastic watersandalen. Er zitten zelfs negerversies tussen.

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.