Spring naar de content

De PVV en uw BSN

Groot nieuws in de GPD-kranten vorige week: de PVV verzamelt privégegevens van journalisten om hen te laten screenen. Het gaat om het burgerservicenummer (BSN), het rijtje cijfers in uw paspoort dat voorheen bekend stond als uw sofinummer. Volgens deskundigen overtreedt de partij daarmee de wet. Een zomerrelletje was geboren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Althans, zo léék het.

Want nu de feiten. Sinds de moord op Theo van Gogh is de beveiliging van de Tweede Kamer opgeschroefd na bedreigingen aan het adres van Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders. Al vanaf 2006 is het gebruikelijk dat journalisten die Wilders willen interviewen eerst hun BSN geven. De DKDB’ers – de vierkante mannen met oortjes – hebben die gegevens nodig om Wilders cum suis optimaal te kunnen beveiligen. De PVV stuurt het nummer vervolgens naar Justitie, die kijkt of alles in de haak is. Een praktijk die zelfs geldt voor familieleden van PVV’ers die een bezoek aan de fractie willen brengen. Honderden journalisten – ook van de GPD-kranten – hebben de afgelopen vijf jaar zonder morren hun BSN aan de PVV verstrekt.

D66-Kamerlid Gerard Schouw heeft Kamervragen over de kwestie gesteld. Een mooi staaltje politiek opportunisme. Schouw weet als Kamerbewoner exact welke beveiligingsmaatregelen worden getroffen om bedreigde parlementariërs te beschermen. BP

Onderwerpen