Spring naar de content

Wikileaks: Amerikanen waren ontevreden over Donner

We waren het bijna alweer vergeten maar het Wikileaks-project is nog steeds cables aan het vrijgeven. Gisteren werd wederom een grote stapel cables van de VS-ambassade in Den Haag openbaar. De Amerikanen waren ontevreden over de aanpak van drugsdoorvoer op Schiphol. Donner cum suis zou niet de ‘politieke wil’ hebben om de problematiek effectief aan te pakken. Plus: ambassadeur Clifford Sobel pleitte voor een tweede IRT-affaire.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Sobel had op woensdag 1 oktober 2003 een gesprek met toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) over de drugsdoorvoer op Schiphol. De Amerikanen maakten zich ongerust over de 40.000 kilo cocaïne die destijds jaarlijks vanuit de Antillen, Venezuela en Suriname via Schiphol een weg vond naar haar afnemers. Donner kampte met personeelgebrek en cellentekort en wilde alleen smokkelaars met grote hoeveelheden cocaïne vervolgen.  Sobel was het daar niet mee eens: dat zou volgens hem ‘kleine’ smokkelaars decriminaliseren.

Ook verwijt Sobel Donner en het kabinet een gebrek aan politieke wil: “At the same time, we judge that there is no political will or resources in the near future for creating the judicial and penal capacity needed to handle the flood of drug couriers.

In de terugkoppeling naar zijn bazen in Washington D.C. doet Sobel een suggestie waaruit blijkt dat hij niet alles weet van de Nederlandse verhoudingen. Hij wil dat de Nederlandse autoriteiten tijdelijk drugs doorlaten en gebruik gaan maken van criminele infiltranten om de ‘gang leaders’ te kunnen arresteren. Alsof er nooit een IRT-affaire was geweest.

Van de ruim 250.000 cables heeft Wikileaks er inmiddels 143.000 vrijgegeven. HP/De Tijd publiceerde vorig jaar als eerste een cable over de Nederlandse regering en in het bijzonder Maxime Verhagen (CDA). In de gisteren vrijgegeven cables zit ook enkele malen een geestig bericht. De kopieer-apparaten op de ambassade in Den Haag willen nog weleens haperen. Ambassadeur Sobel bemoeit zich persoonlijk met de zaak. Hij weet dat in Frankfurt een techneut zit die de apparaten kan maken.

Onderwerpen