Spring naar de content

Ybo Buruma, een gladjakker van jewelste

Zomaar een vraag: waarom was Ybo Buruma, aanstaand raadsheer in de Hoge Raad, tot voor kort lid van de Partij van de Arbeid? Er zijn meerdere mogelijkheden.?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Was Buruma wellicht PvdA-lid omdat iedereen dat nu eenmaal is? Nee, dat kan het niet zijn geweest. Want van de 12.532.127 kiesgerechtigde burgers die Nederland telt, waren er op 1 januari slechts 55.549 aangesloten bij de PvdA. Dat is 0,4 procent. ?

Was Buruma dan misschien PvdA-lid omdat hij deze politieke partij graag financieel wilde bijstaan? Nee, ook dat kan het niet zijn geweest, want dan was Buruma wel donateur van de PvdA geworden.

?Was Buruma dan wellicht lid van de PvdA omdat hij graag wilde meepraten en meestemmen over van alles en nog wat, om zo invloed te krijgen op het partijprogramma van de PvdA en op de samenstelling van kandidatenlijsten voor verkiezingen? Nee, ook die mogelijkheid kunnen we wegstrepen, want Buruma was naar eigen zeggen ‘geen actief partijlid’.?

Er blijft zodoende maar één optie over: Buruma was aangesloten bij de PvdA omdat hij vermoedde daarvan te kunnen profiteren bij belangrijke benoemingen. Om eventuele misverstanden te voorkomen: een dergelijke overweging maakt op de buitenwereld geen edele indruk, maar is wel degelijk volkomen legaal. Waarom dacht u anders dat nagenoeg alle 418 Nederlandse burgemeesters lid zijn van een politieke partij, hoewel dat nergens in de wet van ze wordt geëist?

?Inmiddels heeft Buruma gemerkt dat hij meer last dan gemak heeft van zijn PvdA-lidmaatschap – de PVV begon er namelijk over te zeuren. Daarom heeft Buruma dat lidmaatschap aan de wilgen gehangen. Het stond zaterdag in NRC Handelsblad en het maakt van Buruma een rechter die we als PvdA-lid én als voormalig PvdA-lid mogen typeren als een gladjakker van jewelste.

Onderwerpen