Spring naar de content

Het is te makkelijk om Shell weer in een kwaad daglicht te stellen

Shell is een van de allergrootste bedrijven ter wereld. Het is dus niet verrassend dat de olieproducent ook in Syrië actief is. Daar moet een einde aan komen, vinden enkele mensenrechtenorganisaties. D66 pleit vandaag ook voor een vertrek van het concern. Dat klinkt sympathiek, maar het is tegelijkertijd makkelijk scoren. Het is zeer de vraag of het werkelijk zou bijdragen aan een einde van het conflict.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Shell kan niet weggaan uit alle landen waar de overheid martelt en moordt. Dat zou het einde betekenen van het concern. Om de een of andere reden zitten de grootste potentaten in de wereld namelijk op de grootste olievoorraden. Uit humanitair oogpunt is er bijvoorbeeld geen enkele reden waarom Shell nog zaken zou doen met Saoedi-Arabië, waar mensen nog in het openbaar met een zwaard worden onthoofd. En zo zijn er uitstekende redenen om weg te blijven uit tientallen landen.

In Syrië is een opstand gaande. Er zit Shell-benzine in de tanks van het regime, zeggen voorstanders van een vertrek van het concern. Dat kan zo zijn, een olietekort in het land zal allereerst de gewone burgers treffen. Militair gebruik zal altijd voorrang houden; tanks zijn de laatste voertuigen die er in het land zullen blijven rijden.

Aangenomen mag worden dat duizenden Syriërs hun baan zullen verliezen wanneer Shell haar activiteiten in het land staakt – niet alleen de werknemers van het concern zelf maar ook van toeleveranciers. Het is de vraag of de goede zaak daarmee is gediend.

Ieder beschaafd mens is tegen het regime in Damascus – ook de CEO van Shell. Het is te makkelijk om het hele concern weer eens in een kwaad daglicht te stellen. Dat is terecht gebeurd inzake de olievervuiling in Nigeria, maar hier dient een andere zaak. Het is zeer de vraag of een symbolische terugtrekking van Shell het vertrek van het regime van Assad bespoedigt. Zodra dat zou kunnen worden aangetoond, moet het uiteraard acuut gebeuren. Maar zolang er alleen het blazoen van Nederlandse politici mee kan worden opgepoetst, is het misschien beter een voet aan de grond te houden in Syrië en daar de juiste mensen te ondersteunen.

Onderwerpen