Spring naar de content

Australië heeft de beste steden

Verhuisplannen? Misschien is Melbourne het overwegen waard. De stad is namelijk door The Economist uitgeroepen tot de meest leefbare stad ter wereld. Australië mag trots zijn; naast Melbourne bevinden 3 andere steden in de top 10 zich down under. Op twee staat het Oostenrijkse Wenen en daarna komt de voormalige nummer één: het Canadese Vancouver. Helemaal onderaan de lijst: Harare in Zimbabwe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

140 steden zijn gerangschikt op basis van dertig criteria, verdeeld over vijf categorieën: stabiliteit, gezondheidszorg, cultuur en omgeving, onderwijs en infrastructuur. Waarom Australië zo goed scoort? Volgens redacteur Jon Copestake vanwege de lage bevolkingsdichtheid en lage misdaadcijfers.

Londen en New York staan op plaats 53 en 56, door de waargenomen dreiging van terrorisme en de toegenomen cijfers van geweldsdelicten en kleine criminaliteit, meldt The Economist. In de volgende meting zal Londen door de rellen nog een stuk lager eindigen. Steden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn door de Arabische lente ook gedaald qua positie en een stad als Athene door de problemen rond de euro.

Waar de Nederlandse steden zijn geëindigd is niet bekend. Wel weten we dat je voor in ieder geval de mooiste plek ter wereld in Groningen moet zijn.

De tien meest leefbare steden volgens The Economist:

1. Melbourne (Australië)
2. Wenen (Oostenrijk)
3. Vancouver (Canada)
4. Toronto (Canada)
5. Calgary (Canada)
6. Sydney (Australië)
7. Helsinki (Finland)
8. Perth (Australië)
9. Adelaide (Australië)
10. Auckland (Nieuw-Zeeland)

De tien minst leefbare steden volgens The Economist:

1. Harare (Zimbabwe)
2. Dhaka (Bangladesh)
3. Port Moresby (Papoea-Nieuw-Guinea)
4. Lagos (Nigeria)
5. Algiers (Algerije)
6. Tripoli (Libië)
7. Karachi (Pakistan)
8. Douala (Kameroen)
9. Tehran (Iran)
10. Abidjan (Ivoorkust)