Spring naar de content

Oranjekinderen

Of Mildred Bernhards dochter is zullen we wel nooit zeker weten. Maar het zou goed kunnen. Want ons koningshuis heeft een rijke traditie in de productie van buitenechtelijk kroost. Dat is niet alleen gossip, maar ook politiek relevant.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Vorige week onthulde Marc van der Linden in De vrouwen van prins Bernhard het bestaan van een (vermoedelijk) derde buitenechtelijke dochter. Of de teller op drie blijft staan is twijfelachtig gezien de vrijheden die de prins zich veroorloofde. Vergeleken met de buitenechtelijke kinderproductie van de rest van het Nederlandse koningshuis was Bernhard echter allesbehalve een topper. Toch waren de financiële consequenties van zijn gedrag zo ingrijpend dat ze de prins chantabel en corrupt maakten.

Kenners van ons Koningshuis waren er als de kippen bij om het nieuws dat Mildred Zijlstra de derde onwettige dochter van Bernhard zou zijn in twijfel te trekken. Alexia Grinda en Alicia de Bielefeld waren haar voorgegaan, echter met het verschil dat zij beiden door de prins waren erkend en meedeelden in zijn erfenis. Het bestaan van Alexia Grinda was al jaren bekend, en foto’s van haar en haar beeldschone Franse moeder, Hélène, vielen in vele buitenlandse bladen te bewonderen. De Nederlandse tijdschriften publiceerden ze niet vanuit de gedachte dat je het koningshuis maar beter met rust kunt laten als er niets positiefs te melden valt. De monarchie was (en is) daarvoor te populair, en van een traditie zoals de Britten die kennen (daar komt werkelijk alles op straat te liggen) moeten wij weinig hebben. Maar van Duitsland tot de Verenigde Staten prijkten foto’s van Bernhards minnares en hun kind in kranten en periodieken. In Nederland publiceerde Weekend in het begin van de jaren negentig foto’s van Alexia, maar reacties volgden nauwelijks.

Hélène Grinda was amper twintig toen ze Bernhard ontmoette na een jachtpartij in de Ardennen. Bernhard was toen al dik in de vijftig en zo’n drieëndertig jaar ouder dan zijn minnares. Zo veel als er intussen over Grinda bekend is, zo weinig weten we over Alicia Webber, de moeder van Bernhards tweede, in Californië woonachtige, buitenechtelijke dochter. Ze kreeg om onbekende redenen niet dezelfde achternaam als haar moeder, maar gaat door het leven als De Bielefeld, een naam die vagelijk aan Bernhards familienaam Biesterfeld doet denken.

Het bestaan van de tweede dochter werd door Bernhard zelf bekend gemaakt in een geruchtmakend interview dat de Volkskrant in december 2004 postuum publiceerde. Bernhards intimi waren al lang van het bestaan van beide dochters op de hoogte, zoals bleek uit het tv-programma Hoge Bomen dat in maart 2003 werd uitgezonden. Daarin vertelden twee vrienden van de prins, Carel Steensma en Ernst van der Beugel, dat die buitenechtelijke dochters van Bernhard ‘er gewoon waren’. Bernhard heeft hun dat overigens niet in dank afgenomen.

Veel meer dan dat Alicia Webber in 1932 in Duitsland werd geboren en via omwegen in Californië belandde, waar ook haar dochter in 1952 zou worden geboren, is er niet over haar bekend. Over de status van Alexia en Alicia als kinderen van de prins der Nederlanden kan geen twijfel bestaan: Bernhard heeft hen immers zelf erkend. Met zijn derde – pas opgedoken – dochter, Mildred Zijlstra, ligt dat anders.

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.