Spring naar de content

Alleen Rick Perry kan het Obama moeilijk maken

?Barack Obama lijkt dan toch een serieuze tegenstander te krijgen bij de presidentsverkiezingen van 2012. De Texaanse gouverneur Rick Perry stapte pas enkele weken geleden in de race om de nominatie maar voor mij is hij nu al de perfecte kandidaat voor de Republikeinen. Gewapend met zijn tandpastaglimlach heeft hij binnen een maand zijn tegenstanders Mitt Romney en Michele Bachmann het nakijken gegeven in de opiniepeilingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

??Perry’s rechts-conservatieve gedachtegoed slaat goed aan bij de invloedrijke Tea Party-aanhangers en vormt het tegengeluid waar de partij sinds de opkomst van Obama naar op zoek was. Perry is niet zoals Romney op zoek naar een conversatie met de Democraten maar voelt zich prima thuis in de zo hevig gepolariseerde Amerikaanse politiek. Zijn boodschap is een simpele: als ik de baas ben geef ik geen cent méér uit dan er in komt. We weten hoe uitstekend een simpele boodschap werkt tijdens de Amerikaanse verkiezingen (Obama in 2008: Yes We Can!)??.

Volgens mij moet er een wonder gebeuren wil Perry de Republikeinse nominatie niet in de wacht slepen. Men vertrouwt hem op economisch vlak, hij bewijst als gouverneur van Texas een leidersrol aan te kunnen en hij gaat naar de juiste soort kerk (Romney is Mormoon, dus eng!). Bovendien, met zijn uiterst zorgvuldig gekozen conservatieve uiterlijk is hij het prototype president (in tegenstelling tot Bachmann, want zij is een vrouw, dus eng!).

??Zelfs zijn dubieuze politieke achtergrond lijkt hem niet te kunnen schaden. Eerder kwam naar buiten dat hij in 1988 de Democratische presidentskandidaat Al Gore steunde en deze week vonden journalisten een brief uit 1993 terug waarin hij vol lof over Hillary Clintons aanstaande hervormingsplannen voor de gezondheidszorg schreef. Dat is opmerkelijk want de gezondheidszorg staat tegenwoordig hoog op zijn lijstje van Amerika’s grootste mislukkingen. Niettemin was op beide ontdekkingen Perry’s repliek eenvoudig en doeltreffend: dat was toen, nu ben ik tegen een grote overheid en Obama’s ‘socialistische’ beleid.

??Wederom die doeltreffende boodschap die hij ook zal blijven herhalen tijdens de vier(!) debatten die in september worden gehouden. Let maar op, Perry’s opmars is pas net begonnen.