Spring naar de content

Oud-premier IJsland voor de rechter

Opmerkelijk nieuws uit IJsland: oud-premier Geir Haarde moet zich verantwoorden voor een speciale rechtbank inzake de financiële ellende die het land trof in 2008. Dat er één en ander is misgegaan destijds moge duidelijk zijn. Dat het parlement antwoorden wil is ook logisch. De manier waarop is echter interessant. Haarde verschijnt namelijk voor de Landsdómur.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De speciale rechtbank bestaat al sinds 1905 maar het is de eerste keer dat deze samenkomt. Het bestaat uit de vijf opperrechters van het hooggerechtshof, een hoogleraar in de rechten, de voorzitter van het gerechtshof van Reykjavik en acht leden die het parlement heeft benoemd. Dat zijn natuurlijk politieke benoemingen geweest en Haarde stelt nu dat er een politiek proces tegen hem wordt gevoerd.

Nederland heeft overigens nog steeds 1,3 miljard euro tegoed van de de IJslanders. Reykjavik wil het terugbetalen uit de boedel van de bankmaatschappij Landsbanki. Meer over de ontwikkelingen in IJsland leest u hier. Minister van Financiën Steingrimur Sigfusson legt hier vervolgens uit dat het geen politiek proces is dat hij tegen Haarde wil voeren. “This is not political or personal.”

Onderwerpen