Spring naar de content

Het prutswerk van de koninklijke beveiligers

De 39-jarige man die afgelopen zaterdag een uitvoering in het Concertgebouw in Amsterdam verstoorde in aanwezigheid van koningin Beatrix, is meteen na zijn daad gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek. Ook de mannen die hem voorgingen, de ‘waxinelichtjesgooier’ en de ‘damschreeuwer’, werden na hun arrestatie langer dan te doen gebruikelijk door justitie vastgehouden. Maar het fenomeen van het ‘majesteitje pesten’ verdwijnt natuurlijk niet, zolang de koninklijke beveiligers prutswerk afleveren. Want hoe kon de 39-jarige man, zonder vaste woon- en verblijfplaats en die bekend stond als notoire ordeverstoorder, zo dichtbij majesteit komen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Toen de muzikanten doorkregen dat de man wartaal uitbracht en zich opwierp als dienaar van Allah, doken de violisten als eersten weg. Nee, hij had geen bom bij zich, riep hij hen nog na, en daarop werd hij in de kladden gegrepen. Maar stel dat hij een bom bij zich droeg, was die dan niet opgemerkt bij het fouilleren der bezoekers of door de metaaldetectiepoorten waar zij doorheen moesten?

Is er überhaupt gefouilleerd en gedetecteerd? Maddy Bergsma, woordvoerster van het Concertgebouw, weet het niet, maar zegt zich ‘niet voor te kunnen stellen dat het niet is gebeurd’. Daar moeten wij inderdaad ook niet aan denken. We geven haar tijd om een en ander uit te zoeken, en dan komt ze met de volgende reactie: “De circa duizend bezoekers zijn niet gefouilleerd en ook niet gedetecteerd. Dat doen wij alleen als de Rijksvoorlichtingsdienst daarom vraagt. Dat verzoek is er die avond dus niet geweest omdat het, zo begrijp ik, geen officieel bezoek betrof waar de nodige belangstelling voor zou kunnen bestaan. Wij zijn een Tempel zonder Drempel, en dat geldt ook voor de leden van de koninklijk huis die hier vaker komen.”

De RVD en vooral de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging hebben nog wat uit te leggen, schatten wij in.

UPDATE, 14.10 uur – De koninklijke beveiligers hadden beter moeten weten, want het bezoek van Hare Majesteit aan het concert van 3 september jongstleden was niet stilgehouden maar stond gewoon aangekondigd op de site van het Concertgebouw. De beveiligers wisten dat daardoor ook kwaadwillenden op een idee gebracht konden worden.

Onderwerpen