Spring naar de content

Nieuwe VN-rapport over de Gazablokkade is puur diplomatiek

Een opsteker voor Israël: de blokkade die het over de Gazastrook heft, is volgens een uitgelekt VN-rapport legaal. Ook zou het geweld dat Israëlische commando’s vorig jaar toepasten bij de overmeestering van de Gazavloot (negen doden onder de Turkse opvarenden), onder het ‘recht op zelfverdediging’ vallen. Een nogal kromme conclusie, daar de Israëlische commando’s het opnamen tegen ongewapende opvarenden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Ook al zouden zij, volgens uiteenlopende lezingen, stokken en knuppels aan boord hebben gehad – dan nog is dat geen reden om zwaar geschut in te zetten. Dat nu ook de blokkade van de Gazastrook als ‘legaal’ wordt bestempeld, laat nog eens zien hoeveel belang er wordt gehecht aan het veiligheidsaspect (om noem het ‘verdedigingsaspect’) van Israël, want, zo heet het, Israël moet zich kunnen beschermen tegen de constante militante bedreiging van Hamas in de Gazastrook. Daarbij wordt voorbij gegaan aan het feit dat Hamas haar (overigens afkeurenswaardige) daden baseert op de in hun ogen onrechtmatige blokkade van de Gazastrook, die een jaar na hun verkiezingsoverwinning in 2006 is ingesteld.

Belangrijk om te vermelden is dat er eerder al een rapport is verschenen van de VN, het Hudson-Phillips rapport, waarin de blokkade van de Gazastrook over land, zee en vanuit de lucht wél als illegaal wordt bestempeld. Israël was het hier niet mee eens, en vroeg om een nieuw rapport. Die kwam er, zonder dat er juridische specialisten in werden gehoord (iets dat in het eerste rapport wel het geval is). Het nieuwe rapport is dus vooral van diplomatieke waarde. De zeeblokkade is volgens deze lezing legaal, mits de rechten van de Palestijnse burgers beschermd worden. Dat is nu niet het geval. De praktijk is bekend: anderhalf miljoen Palestijnen zitten letterlijk opgesloten op een oppervlakte van twee keer Texel. Economisch ligt de Gazastrook vrijwel volledig plat; mede doordat Israël weigert om bouwmaterialen de grens te laten passeren die nodig zijn om de immense verwoesting van de Gaza-oorlog van eind 2008, begin 2009 te herstellen. Ook worden diverse medicijnen en schoolboeken niet toegelaten.

Het nieuwe VN-rapport had als doel de diplomatieke banden met Turkije te herstellen, maar heeft het het tegenovergestelde resultaat bereikt. Daar komt bij dat door publicatie van het rapport het vijandsdenken alleen maar wordt vergroot, wat de weg naar vredesbesprekingen voor de zoveelste keer blokkeert.