Nederland tolerant? Waarom schreeuwen mensen op straat dan ‘Vieze homo’ naar me?

ivo van woerden 6 sep 2011 Politiek

Nederland is het meest tolerante volk van Europa als het gaat over homo-acceptatie, zegt het sociaal-cultureel planbureau vandaag in een persbericht. Hoera, de vlag kan weer uit en we mogen onszelf op de borst slaan, al dan niet in een roze balletjurk varend door de Amsterdamse grachten. Wij zijn tolerant. Fijn.

Maar waarom werd ik dan vorige week nog toegeschreeuwd door een groepje jongens vanuit het speeltuintje tegenover mijn huis met: ‘Homo! Homo!’?

Feitelijk hadden ze gelijk en misschien waren ze gewoon opmerkzaam en werd ik verraden door het bakje aardbeien dat uit mijn overigens unisex boodschappentas stak. Maar andere mensen werden niet toegeschreeuwd en ik voelde me er niet erg senang door.

Twee maanden geleden tufte een jongen zelfs voor mijn voeten toen ik mijn hond uitliet (ja, een golden retriever, volgens sommige een nichten-hond…) terwijl hij mij ‘Vieze homo’ toebeet. Ik kan deze jongen onmogelijk opmerkzaamheid toedichten: zo vies was ik niet. De jongen liep vervolgens gewoon door, alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Maar wij leven in het meest tolerante land van Europa, dus ik moet waarschijnlijk blij zijn dat hij zijn enorme neiging om grof geweld tegen mij te gebruiken wist te onderdrukken.

Uit het SCP-onderzoek blijkt dat vier op de tien Nederlanders het aanstootgevend vindt als twee mannen zoenen. Bij een heterostel vindt slechts een op de tien dat erg. Homoseksuelen voelen zich volgens dat onderzoek ook steeds onveiliger.

Laten we ons niet meer verschuilen achter het woord tolerantie. Het verbloemt de werkelijkheid.

Reageer op artikel:
Nederland tolerant? Waarom schreeuwen mensen op straat dan ‘Vieze homo’ naar me?
Sluiten