Spring naar de content

Deconfiture: GroenLinks steunt kolencentrale

GroenLinks heeft het moeilijk. Na Marikogate en Kunduz loopt het regionaal ook niet al te lekker bij de groene partij. Na eerst een stevig staaltje dualisme in de Groningse Staten laat GroenLinks haar oren hangen naar de macht. De bouw van de omstreden RWE/Essent-kolencentrale in de Eemshaven gaat gewoon door.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren probeerde eerst nog de schuld in de schoenen van minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) te schuiven. Van Tongeren vindt het namelijk ongepast dat een minister zo makkelijk een uitspraak van de hoogste bestuursrechter diskwalificeert. Nu blijkt haar eigen regionale fractie haar rechts in te halen.

GroenLinks Groningen rook in eerste instantie een kans toen de Raad van State eind vorige maand besloot dat de bouw van de centrale vergunnings-technisch niet helemaal in de haak was. Het hele project afblazen zou moeilijk zijn, een bouwstop was echter het minste voor de regionale fractie. Daar dacht GroenLinks-gedeputeerde Wiebe van der Ploeg anders over: die bouwstop was nergens voor nodig.

Gedonder in de glazen natuurlijk, dualisme op zijn best: een Statenfractie die lijnrecht tegenover de eigen gedeputeerde zou staan. Maar het liep anders: de kolencentrale komt er met steun van GroenLinks. “De kou is uit de lucht,” aldus GroenLinks-fractievoorzitter Harrie Miedema. Een buitengewoon leuke woordspeling qua kolencentrale.

Het is niet de eerste keer dat GroenLinks essentiële punten inlevert in ruil voor de macht. Zo zullen er met dank aan de partij in de provincie Utrecht megastallen twee keer zo groot als de Amsterdam Arena gaan verrijzen. (Foto: Petr Štefek)

Onderwerpen