Spring naar de content

Esther-Mirjam Sent

Esther-Mirjam Sent (Doesburg, 1967) is hoogleraar economie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en lid van de Eerste Kamer voor de PvdA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Relaxed. Ik ben net terug van vakantie. Terwijl we spreken, zijn de colleges nog niet begonnen en is de Eerste Kamer nog op reces. Ik heb alle ruimte om rustig na te denken.

Wie zijn uw helden?

Willem Drees, omdat hij van Nederland een warm bad heeft gemaakt. De econoom en Nobelprijswinnaar Kenneth Arrow, mijn promotor aan Stanford University, omdat hij rustig twee uur de tijd nam om punten en komma's met me te bespreken. En mijn ouders en stiefouders, omdat zij mij in staat stellen kinderen en carrière te combineren.

Aan wie ergert u zich?

Aan het kabinet. Symptoombestrijding, symboolpolitiek en maar niet willen leren van de crisis. Alsof een verhoging van de maximumsnelheid de problemen oplost.

Wat zijn uw dagdromen?

Ik droom ervan dat de crisis wordt gebruikt om ons beter op toekomstige economische uitdagingen voor te bereiden. Maar vooralsnog blijft het bij dromen.

Lijkt u op uw vader?

Ik heb, heel stereotiep, de zorgzaamheid en warmte van mijn moeder en de rationaliteit en het analytisch vermogen van mijn vader.

Wat is uw grootste angst?

De toekomst van mijn kinderen. Er liggen nog tal van crises op de loer: een klimaatcrisis, een energiecrisis en een voedselcrisis. Ik maak me zorgen over wat hen allemaal te wachten staat.

Bidt u weleens?

Nee. Maar mijn zesjarige dochter Luna, die op een katholieke school zit, spoort mij daar wel toe aan.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Mijn dochter is bij volle maan geconcipieerd, en daarom wilde ik haar Luna noemen. Vervolgens is ze vijf weken te vroeg op een maandag, bij nieuwe maan en op de feestdag van Sint Lucia, de heilige van het licht, geboren.


Bent u aantrekkelijk?

Gemene vraag. Als je als vrouw zegt dat je jezelf aantrekkelijk vindt, word je niet aardig gevonden. En als je zegt dat je niet aantrekkelijk bent, dan heb je vast een complex.

Wat is uw definitie van geluk?

Geluk zit hem in ervaringen, en niet in materiële zaken. Dus als geld je niet gelukkig maakt, geef je het waarschijnlijk op de verkeerde manier uit.

Waar schaamt u zich voor?

Voor het verschrikkelijke geklaag in Nederland.

Bent u monogaam?

Ik ben serieel monogaam.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Toen mijn kinderen een dansoptreden deden op de bonte avond tijdens onze vakantie. En dat waren tranen van geluk.

Wat is uw grootste ondeugd?

Het heerlijke van kinderen is dat je met hen dingen kunt doen die je stiekem zelf ook erg leuk vindt. Zoals naar Madurodam gaan. Of suffe poppetjes inkleuren.

Hoe moedig bent u?

Behoorlijk, denk ik. Ik ben in mijn uppie naar de Verenigde Staten gegaan om daar te promoveren. En vervolgens ben ik na vijftien jaar weer teruggekeerd in Nederland, omdat ik graag kinderen wilde en die in Nederland wilde laten opgroeien.

Van wie heeft u het meeste geleerd?

Van mijn leraar economie op de middelbare school. Hij opende een nieuwe wereld voor me. Het trieste is dat hij van school af moest omdat hij zijn opleiding economie nooit had afgemaakt. Hij heeft dus een hoogleraar economie geïnspireerd, maar mag zelf geen economie meer geven.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Eruditie, daadkracht, empathie en relativeringsvermogen.

Welke eigenschap waardeert u in een man?


Hetzelfde. Daarmee wil ik niet zeggen dat er geen verschillen zijn tussen vrouwen en mannen, integendeel: we zouden meer economisch gewin kunnen halen uit de balans die door die verschillen wordt gevormd.

Als u iets aan uzelf kon veranderen, wat zou dat dan zijn?

Minder van mezelf eisen, zodat ik kan leven met het feit dat er in een dag maar 24 uren zitten.

Hoe ontspant u zich?

In de zandbak.

Wie is uw grootste liefde?

Daar wacht ik nog op.

Van wie houdt u het meest?

Van mijn twee kinderen natuurlijk.

Wat beschouwt u als uw grootste mislukking?

Van de ambities die ik als jonge meid koesterde om de wereld te verbeteren, is weinig terechtgekomen. Maar er is nog hoop.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Ik ben alleenstaande moeder, maar voor mijn kinderen had ik veel liever een gewoon gezin gevormd. Mijn eierstokken begonnen te rammelen toen het al bijna te laat was, en vervolgens heb ik op dit gebied niet echt de beste keuzes gemaakt.

Waaraan bent u het meest gehecht?

Aan mijn familie, vrienden en het warme bad dat Nederland ondanks al het geklaag toch is.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Die collega die ik adviseerde een artikel terug te trekken waarin ze twee pagina's uit mijn werk had overgenomen zonder bronvermelding. Ik behoedde haar voor plagiaat, maar ze heeft me daarna het leven behoorlijk zuur gemaakt.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Door zelfoverschatting denken we dat ongeluk ons bovengemiddeld weinig zal overkomen, maar het treft iedereen gemiddeld even vaak. Dus laten we vooral een warme hand uitsteken naar wie het overkomt.


Wat is uw devies?

Dat is er een van Loesje: 'Verbeter de wereld, begin.'

Onderwerpen