Spring naar de content

Grote vragen

Opwinding in Den Haag. Na negen weken reces begint het circus weer. Honderdvijftig Kamerleden, vijfhonderd journalisten en twee of drie keer zo veel woordvoerders en spreekbuizen mogen weer aan de bak. Ik wil graag met hen hopen dat het een mooi politiek jaar wordt. Maar of we daar hetzelfde onder verstaan, is natuurlijk de vraag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Poorthuis

Ik zou heel graag eens een jaar verschoond blijven van ophef over Kamerleden die hun vrouw tien jaar geleden mishandeld hebben, over dronken Kamerleden, Kamerleden die het met andere Kamerleden doen en Kamerleden die uit de school klappen over zaken waar ze geen verstand van blijken te hebben.

Niet dat het niet verteld en opgeschreven mag worden. Het mag en het moet soms, ik weet het. Maar ik ben het wel beu, nu. Weg met de affaires en affairettes, alle gekakel en gedoe. Ik snak naar politici door wie ik me echt vertegenwoordigd kan voelen, naar wie ik met trots kan wijzen. “Kijk, die heb ik gekozen.” Het is weer tijd voor grote vragen, grote antwoorden, goede betogen en houtsnijdende tegenargumenten.

Niet toevallig dat we daarom onze redacteur Roelof Bouwman hebben gevraagd minister-president Mark Rutte eens langs de ideologische lat te leggen. Als het draait om de grote vragen en belangrijke antwoorden, waar staat Rutte dan? Weten we dat eigenlijk wel? Bouwmans goed beargumenteerde stuk vindt u op pagina 14 en ik raad het u met groot genoegen aan.

Als het u verbaast dat het de cover is geworden in de week waarin 11 september valt; dat is ook een keuze. Niet een waarmee we zeggen dat ‘de aanslag op Amerika’ geen belangrijk historisch moment was waarover veel te vertellen valt. Wat dat voor de wereld en Nederland betekend heeft en nog steeds betekent, daar heeft ook dit weekblad het afgelopen decennium genoeg over geschreven, in reportages, beschouwingen en betogen. En dat blijven we ook doen. Maar we hadden de indruk dat de collegae van de andere dag- en weekbladen u al genoeg rokende puinhopen zouden proberen te verkopen. Als ik zo om me heen kijk in de schappen, is dat geen slechte inschatting geweest.


[email protected]

@FrankPoorthuis

Onderwerpen