Spring naar de content

Wie maakt me los?

Waarin bestaande en nog niet bestaande kunst even gewild blijken

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Jan Zandbergen Jan en Monique des Bouvrie deden een deel van hun kunstcollectie van de hand, en zoiets brengt kunstliefhebbers en vipspotters bij elkaar. Het veilinghuis van Christie's in Amsterdam was afgelopen week een dependance van het Gooi. Op foto één de Larense kunstenaar annex cineast Paul de Lussanet, van wie hier een stuk of wat werkjes werden afgestoten, maar alles met een diepere bedoeling. De Bouvrietjes hadden er beslist van genoten, en nu kwam - we citeren de roomwitte catalogus - dit moois binnen het bereik van nieuwe liefhebbers. Rechts staat de voormalige Ahold-CEO Cees van der Hoeven, u had hem al herkend. Op alle tafeltjes lagen zogenoemde absentee-formulieren waarmee belangstellenden een bod kunnen doen zonder bij de veiling zelf aanwezig te zijn, en Cees had die aan het eind van de avond allemaal uit de macht der gewoonte ondertekend.

Voorzitter Jop Ubbens van Christie's verwachtte dat de telefonische bieders uit de Oriënt er met het grootste deel van de kavels vandoor zouden gaan. Want toeval of niet, China is een populair thema van de collectie. Bouvrie-buurman Ferry Hoogendijk, voorheen verwoed Appel-verzamelaar, heeft alles van Cobra de deur uit gedaan en is helemaal overgestapt op moderne Chinese kunst. Hetzelfde geldt voor hun andere buurman, Herman Heinsbroek, die naar eigen zeggen 'veel eerder' een liefhebber was. De ex-minister poseert voor een schilderij van Feng Zhengie dat hij eerder aan Des Bouvrie had verkocht. En het blijft in Valkeveen als Hoogendijk straks besluit het hoogste bod te doen.

We blijven in de wereld van de kunsten met Manuscripta, de jaarlijkse driedaagse boekenbeurs in de Amsterdamse Westergasfabriek, waarvan de voor het publiek toegankelijke zondag de leukste is. Licht en zwaar, oud en jong, ze zijn er allemaal. Beter dan met Youp van 't Hek en Wim Brands kunnen we het niet illustreren. De formule is een beetje afgekeken van de Uitmarkt, met dit verschil dat Manuscripta op boeken en schrijvers is toegesneden. De populairste attracties zijn het eerst vol en dan wordt de deur op slot gedaan. Dat gebeurde ook bij de wijnproeverij van Harold Hamersma, maar dat was omdat anders alle bezoekers van het belendende terras gratis kwamen pimpelen.


Manuscripta is ideaal om je boek te komen promoten, ook al is het nog lang niet af. Arthur van Amerongen staat hier met een dummy van zijn jongste boek. Hoewel het pas in 2012 uitkomt, heeft Opzij het nu al met vijf sterren beoordeeld. Heet nieuws: Peter Vandermeersch geeft zijn krant nu bijna praktisch weg. Op de beurs werden jaarabonnementen van NRC Handelsblad verkocht voor €4,95 per week, en daar wordt de krant elke dag voor in de bus gegooid. Alleen de bezorgkosten zijn al hoger.

Ook Connie Palmen kon slechts een dummy van haar Logboek van een onbarmhartig jaar laten zien, maar dat liet onverlet dat ze het ene interview na het andere weggaf over haar nieuwe update van IM, met Hans van Mierlo als Ischa Meijer 2.0.

Onderwerpen